Județul Cluj a devenit proprietarul terenului pe care se va ridica viitorul spital pentru copii

Parlamentul României a adoptat astăzi legea prin care județul Cluj primește în proprietate terenul destinat construirii noului Spital Pediatric Monobloc din Cluj.

Avem terenul și evaluăm ofertele pentru experții care vor organiza concursul internațional de soluții. Adoptarea acestei Legi reprezintă înlăturarea oricăror îndoieli legate de construirea celui mai modern Spital pediatric din România. Nu căutăm să construim o simplă clădire ci un spital monobloc la cele mai înalte standarde, o viziune pentru următorii zeci de ani.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Spitalul pediatric monobloc din Cluj, un edificiu nou cu peste 600 de paturi, se va ridica pe un teren de 16 hectare situat în zona Becaș, în zona fostei de acum stațiune pomicola a USAMV, la intersecția cu viitoarea centură metropolitană, poziționat foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului.

Potrivit unei negocieri purtate între reprezentanții Consiliului Județean Cluj și cei de la USAMV, în schimbul terenului din Becaș, universitatea se va alege cu terenul și imobilele de pe str.Moților 66-68, acolo unde funcționează în prezent actualul Spital de Copii.

În preent, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și, o bună parte dintre ele, revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca în viitor instituțiile abilitate, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, dar nu numai, să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

De asemenea, U.P.U. Pediatrie I Cluj este singura unitate dedicată urgențelor pediatrice din regiune, cu una dintre cele mai mari adresabilități din țară, respectiv peste 85% din județele țării. Anual, aici sunt tratați aproximativ 20.000 de copii, cu o varietate mare de probleme medicale, de la boli minore până la situații critice, existând posibilitatea resuscitării cardio-respiratorii, a susținerii, evaluării și monitorizării continue a funcțiilor vitale.

Principalele avantaje ale unui spital pediatric monobloc se referă la:

– reducerea cheltuielilor (utilități pentru o singură clădire, existența unui singur punct al laboratorului, existența unui singur bloc alimentar, o singură farmacie, un singur ambulator cu multiple cabinete, mai puține spații care trebuie dezinfectate);

– un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții, funcționalitate net superioară;

-realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, contribuind astfel la scăderea numărului de infecții nozocomiale

– înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor 2 puncte de transfuzii existente în spital.

Spital nou și modern pentru copii

Noul spital monobloc are o suprafață estimată de 40.000 mp, față de cei 25.000 cât are Spitalul de copii în prezent, și va avea 606 paturi. Alte detalii:

Specialități cu număr de paturi:

-spital de 506 paturi pacienţi, plus 100 paturi mame (însoţitori)

Specializare continuă

  1. a) pentru specializarea Pediatrie Acutici Cronici

– Pediatrie I – 75 paturi;

– Pediatrie II – 86 paturi

– Pediatrie III – 70 paturi

– Pediatrie IV –Distrofici – Recuperare Nutriţională – 25 paturi

– Compartiment Genetică Medicală – 15 paturi

b) pentru specializarea Neonatologie–Prematuri– 25 paturi

c) pentru specializarea Nefrologie–25 paturi

Staţie de hemodializă cronică în regim de spitalizare de zi pentru 10 aparate

d) pentru specializarea Chirurgieşi Ortopedie Pediatrică şi Chirurgie Plastică – 50 paturi

e) pentru specializarea O.R.L–15 paturi

f) ) pentru specializarea Anestezie şi Terapie Intensivă– 30 paturi

g) pentru specializarea Pneumologie- TBC–25 paturi

h ) pentru specializarea Neurologie –35 paturi

i) pentru specializarea Psihiatrie (inclusiv Toxicomanie) -30 paturi

j) UPU

Spitalizare de zi–60 paturi

Ambulator 20 – 30 de cabinete consultaţii

Spaţii comune

Spaţii de diagnostic şi tratament

Spaţii – zone administrative

Spaţii de învăţământ.

Finanțarea viitorului spital de copii se va realiza din fonduri europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu