Jazz in the Park: Muzică, distracție și investiție în artă

Foto: Dan Bodea

După reușita Fondului Jazz in the Park de anul trecut, când 5.000 de persoane au donat în total peste 9.000 de euro pentru a susține tineri talentați și proiecte culturale pentru comunitatea clujeană, la ediția din această vară organizatorii festivalului Jazz in the Park vor să strângă suma de 15.000 de euro. Donațiile vor merge spre finanțarea a minim trei proiecte ale artiștilor clujeni care dau dovadă de excelență în activitatea lor, care demonstrează un angajament pe termen lung față de cariera lor artistică și față de comunitatea artistică locală și care doresc să dezvolte un proiect artistic experimental.

„Cu Fondul Jazz in the Park am făcut anul acesta exact ce am zis că facem anul trecut. În plus, am schimbat perioada de acordare de finanțări. Anul trecut ne-a fost frică și am zis că o vom face doar după ce strângem fondul Jazz in the Park, anul acesta am făcut-o înainte să începem să strângem fondul ca să avem mai multe aplicații. Din încercarea de a fi cât mai transparenți cu fondul și de a arăta oamenilor că nu cheltuim după cum ne taie pe noi capul, am ales un juriu extern în care noi am avut un singur reprezentant în discuția cu juriul și doi reprezentanți în jurizarea proiectelor. Juriul a ales tematica din acest an și anume de a finanța arta experimentală, respectiv de a susține procesul de creație. Din cele trei proiecte finanțate, există proiectul Măscărici care are un evident potențial antreprenorial, există un proiect al cărui impact va fi mai degrabă comunitar, cum este Moara și un proiect care le combină pe toate, Our Environment Remixed. Proiectele vor fi expuse pe durata festivalului, fie prin schițe, fie prin zone dedicate lor”, a explicat Alin Vaida, organizator principal al Festivalului Jazz in the Park.

Potrivit acestuia, Fondul Jazz in the Park este important în primul rând pentru că oferă comunității și altceva, nu doar o săptămână de muzică și distracție. „Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că putem să facem festivalul și fără acest fond. Dar ceea ce vrem să arătăm este că unde suntem mulți puterea crește și că oamenii, dacă vor, pot alege să investească în artă, sau în orice altceva ar fi necesar în oraș. Ar fi interesant dacă oamenii, într-o zi, ar alege să susțină, din proprie inițiativă, chiar festivalul nostru. În Germania, de exemplu, multe concerte sunt organizate pe sistemul intri și plătești în funcție de cât de bun ți s-a părut spectacolul, fără a avea o obligație la intrare. Dacă ar fi aplicat acest lucru și la noi, cred că am dovedi un grad de civilizație foarte ridicat, un grad de respect reciproc. Eu nu m-am gândit niciodată la Jazz in the Park ca la un eveniment gratuit și oamenii nu cred că vin la Jazz in the Park pentru că e gratuit. Îmi place că de fiecare dată când am avut un eveniment pe bilete, dacă el a fost bun, publicul a venit, dacă a fost mai puțin bun, ne-au taxat, dar niciodată nu au fost discuții că de ce organizăm și evenimente care necesită intrare pe bază de bilet”, a mai precizat Alin Vaida.

[stextbox id=”custom”]

Proiectele de artă experimentală finanțate prin Fondul Jazz in the Park:

Moara este un proiect care constă în construirea unei instalații din lemn sub forma unei punți sau a unui loc de șezătoare. E vorba despre un pod pietonal care va fi ridicat peste Canalul Morii, într-un loc cu verdeață unde oricine va putea să evadeze din aglomerarea urbană. Inițiatorii proiectului își propun astfel să recupereze o parte din istoria industrială și umană a Clujului de altădată. Proiectul îmbină artele vizuale cu sculptura și dulgheria. Locul în care va fi amplasat podul pietonal va fi stabilit în urma unei documentări și în colaborare cu autoritățile locale.

Jazz of the Park – Our Environment Remixed: Sunetele parcului pot să creeze muzică, iar fiecare dintre noi putem contribui la un astfel de proiect. Ideea presupune realizarea unui pupitru de muzică electronică care să funcționeze pe baza sunetelor înregistrate în parc. Sistemul va fi gândit pentru interacțiune astfel încât fiecare vizitator va avea ocazia să creeze muzici electronice din sunetele copacilor, păsărilor, mediului în care va fi amplasat sistemul de sunet.

Măscărici-reinterpretarea cărților de joc multiculturale

26 de ilustratori grafici își unesc talentul pentru a crea un set special de cărți de joc. Fiecare ilustrator își folosește propria imaginație în stabilirea elementelor ce compun îmbrăcămintea țării alese. Este o reinterpretare contemporană a Păcăliciului pe care l-am jucat când eram mici. Se îmbină astfel artele vizuale cu designul.

În cazul în care se vor aduna din donații mai mult de 15.000 euro, vor fi susținute și următoarele proiecte, în ordinea stabilită de juriu: Glow, Reintegrare și Teen Spirit. Glow este un proiect de artă vizuală care transformă ramurile și frunzele unui copac în spațiu de proiecție, Reintegrare urmărește realizarea de aplicații interactive create de sunet, formă și lumină, care compun o instalație formată din sculpturi acustice. Scopul proiectului Teen Spirit este realizarea unei producții aflate la confluența dintre teatru, muzică, arte plastice și performance care să promoveze dialogul intercultural și cel între generații.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu