Italia are de astăzi Consulat Onorific la Cluj-Napoca. Consulul a anunțat că ar vrea să deschidă la Cluj o școală cu predare în limba italiană

Foto: Dan Bodea

Italia are un Consulatul Onorific în Cluj-Napoca, inaugurat astăzi 25 ianuarie 2019. Acesta va fi condus de consulul onorific al Italiei pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş, Massimo Novali, care va exercita aici funcțiile consulare încredințate de Guvernul Italian.

Ceremonia de tăiere a panglicii noului sediu al instituției a fost condusă de consulul Novali, alături de el fiind și directorul cabinetului Ambasadei Italiei la București, Maria Luisa Lapresa, prefectul județului Cluj, Ioan Cherecheș, primarul Emil Boc, dar și președintele Institutului Român de Evaluare și Strategie, Vasile Dâncu, sociolog.

La evenimentul organizat cu ocazia inaugurării consulatului ar fi trebuit să fie prezent și ambasadorul Republicii Italiene în România, Marco Giungi, dar nu a mai ajuns din cauza unor probleme de sănătate.

De la stânga la dreapta, sociologul Vasile Dâncu, consulul Massimo Novali, reprezentata Ambasadei Maria Luisa Lapresa, prefectul Ioan Cherecheș, primarul Emil Boc | Foto: Dan Bodea

Consulatul Italiei din Cluj va fi liantul dintre cetățenii italieni rezidenți în regiunea Transilvaniei și autoritățile italiene, dar va contribui și la consolidarea relațiilor de afaceri între cele două țări. De asemenea, consulatul își propune ca în perioada următoare să redeschidă la Cluj-Napoca un centru cultural prin intermediul căruia să vină în sprijinul copiilor români, născuți cetățeni italieni, ai căror părinți au decis să se întoarcă în țară, dar și al italienilor care au ales să se stabilească în România, apoi o școală cu predare în limba italiană ar fi următorul proiect, care să deservească aceluiași scop. Școala ar urma să fie acreditată de Ministerul Educației din Italia

În Cluj-Napoca locuiesc aproximatic 1.000 de cetățeni italieni, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de străini după francezi. Totodată, Italia ocupă  locul întâi în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţa românească în 2017, iar schimburile comerciale dintre cele două ţări au avut o valoare record, cea mai ridicată din ultimii 10 ani.

Colaborarea eficientă româno-italienească din județul Cluj este confirmată de prezența De’Longhi în localitatea Jucu, care are în prezent 2.400 de angajați.

„Ceea ce este important şi ceea ce aduc oamenii de afaceri italieni în Transilvania şi Banat, unde sunt mai multe firme italiene, este un model de afaceri foarte potrivit pentru România, modelul afacerilor mici şi mijlocii pe care se bazează o economie”, a spus sociologul Vasile Dâncu.

3 4 5
<
>
Fotografii de la recepția organizată cu ocazia inaugurării Consulatului Onorific al Italiei la Cluj-Napoca
Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu