Israelul reintră în carantină chiar înaintea Anului Nou evreiesc

Sursa foto: Reuters

Comitetul ministerial anit-Covid din cadrul guvernului isrelian a convenit, joi, că este inevitabilă reintroducerea carantinei în perioada sărbătorilor prilejuite de Anul Nou evreiesc, care începe peste opt zile, Israelul devenind astfel prima țară care se întoarce la carantină după restricțiile adoptate în prima etapă de răspândire a coronavirusului.

După cum arată site-ul israelian debka.com, comitetul a aprobat planul de carantinare propus de premierul Beniamin Netanyahu și nu limitările mai nuanțate propuse de epidemiologul Yossi Gamzu, deși unele dintre propunerile acestuia au fost integrate în versiunea finală.
Premierul a îndemnat să se meargă în etape până la închiderea completă, aceasta fiind, a spus el, cea mai rapidă modalitate de a controla epidemia.

În prima etapă, școlile și comerțul cu amănuntul vor fi închise, cu excepția furnizorilor de produse esențiale, cum ar fi produsele alimentare și medicamentele, arată debka.com. Sinagogile vor ține rugăciuni conform instrucțiunilor din planul Gamzu, în interior și în aer liber. Restaurantele, cafenelele și barurile vor fi închise, cu excepția livrărilor la domiciliu, iar circulația se limitează la o rază de 500 m în afara locuinței.

În cea de-a doua etapă de 14 zile, începând cu 1 octombrie, școlile vor rămâne închise, cu excepția cursurilor la distanță, circulația va continua să fie restricționată și întrunirile interzise în conformitate cu directivele stabilite de planul Gamzu. Într-un cabinet divizat din punct de vedere religios în privința virusului, unii dintre miniștri au preferat planul Gamzu, arată debka.com.

Ministrul finanțelor, Yisrael Katz, a estimat că închiderea cvasitotală ar costa economia încă aproximativ 3,5 miliarde de dolari și ar impune revizuirea în creștere a cifrei estimate de un milion de șomeri. Și acele afaceri care și-au revenit după șocul primei carantine din aprilie s-ar putea să nu o mai facă a doua oară. Cea mai vulnerabilă este industria ospitalității și a timpului liber, care se bazează foarte mult pe încasările din perioada sărbătorilor.

O analiză defalcată a noilor cazuri de infectare cu covid-19 a dezvăluit o anatomie în schimbare a epidemiei. În timp ce vârstnicii au fost cei mai afectați în prima fază a pandemiei, ultimele cifre arată o prevalență a tinerilor – grupa de vârstă 15-18 ani (incluzând în principal studenți yeshiva din comunitățile ultraortodoxe) și grupa de vârstă 18-21 ani (membri ai forțelor armate).

Comitetul ministerial a lăsat la latitudinea întregului cabinet să aprobe acest plan duminică și să stabilească când intră în vigoare carantina – marțea viitoare sau vinerea viitoare, ajunul Rosh Hashana (Anul Nou).

Membrii coaliției sunt astfel nevoiți să-și depășească diferențele și să ajungă la un consens privind cele mai eficiente mijloace pentru a face față situației de urgență provocate de pandemie. Mai ales, vor trebui găsite modalități de impunere a carantinei în fața unei populații deja revoltate în privința măsurile de distanțare blânde reglementate până acum. Ministrul apărării, Benny Gantz, a ordonat înrolarea rezerviștilor pentru ca trupele armate să sprijine poliția să mențină ordinea și să-i ajute cu hrană și alte provizii pe cei nevoiași.

Distribuie:

Postaţi un comentariu