Iohannis nu şi-a câştigat o majoritate în prima zi de consultări cu partidele

Foto: Digi24

În acest moment nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, după consultările la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Celelalte două partide relevante în procesul de formare a unei noi majorităţi au ajuns la aceeaşi concluzie.

Din punctul de vedere al PSD, nu credem că se va putea creiona o majoritate pentru un guvern stabil… La jignirile pe care le aduce Florin Cîțu autorităților PSD e imposibil. Eu nu pot comunica cu un asemenea om”, a spus preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Am transmis președintelui că, fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el al oricărei formațiuni politice. România e în criză sanitară profundă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori o majoritate pentru anticipate”, a adăugat liderul social-democrat.

Prin vocea preşedintelui, PNL a insistat că va căuta să formeze o majoritate în jurul premierului demis. „Nu există o altă variantă”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă ar accepta să rămână la guvernare alături de USR, el a amintit pe un ton nervos că „PNL are o decizie BEX foarte clară, care spune că, dacă USR votează moțiunea împotriva guvernului PNL, nu putem să mergem la guvernare cu ei”.

Surse citate de televiziunile de ştiri menţionează însă că liderii liberali discută şi posibilitatea formării unui guvern condus de o persoană din PNL, alta decât Florin Cîţu. Premierul demis ar rămâne să conducă în viitorul guvern portofoliul Finanţelor.

După o scurtă întrevedere cu şeful statului, preşedintele USR, Dacian Cioloş, totodată propunerea formaţiunii pentru funcţia de premier, a declarat că decizia este de aici înainte „la domnul preşedinte”.

Dacă domnul preşedinte va accepta nominalizarea propusă de noi, de mâine vom relua discuţiile cu colegii din PNL pentru refacerea guvernării”, a spus Cioloş, adăugând că „președintele ne-a confirmat că partidele care au fost anterior nu au propus un premier și că va analiza serios propunerea noastră”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu