Iohannis cheamă urgent partidele la consultări. USR vrea alegeri anticipate

Klaus Iohannis, președintele României | Foto: Dan Bodea

Moţiunea de cenzură “Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă în Parlament la 1 octombrie 2019, iar documentul a fost semnat de 237 de parlamentari ai tuturor partidelor aflate în opoziție, dar şi de foşti parlamentari PSD. Moțiunea a fost adoptată joi, 10 octombrie 2019,  cu 238 de voturi în favoare.

În urma anunțării victoriei moțiunii depuse de opoziție, Președintele Iohannis a ținut un discurs în care a adresat chestiunea rezolvării situației politice create de demiterea guvernului Dăncilă. Conform declarațiilor președintelui, prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni va avea loc vineri, 11 octombrie 2019. “Rezolvat. România a câștigat. Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem nevoie urgentă de un guvern“, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Primele partide convocate sunt PNL și USR, iar  PSD-ul este ultimul partid convocat.

USR vrea anticipate

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, susţine că votul dat pentru adoptarea moţiunii de cenzură nu a fost unul menit să faciliteze venirea lui Ponta la guvernare, ci a fost un vot pentru rezolvarea crizei politice, adăugând că soluţia o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate. “În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, Romania are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate“, a declarat Dan Barna citat de Agerpres.

Distribuie:

Postaţi un comentariu