Intelectualii coboară din turnul de fildeș: la Cluj s-a născut ICDE, un proiect proeuropean ambițios

O parte din fondatorii ICDE: Vasile Popovici, Lev Fejes, Cristi Danileț, Valentin Naumescu și Lucian Leuștean (de la stânga la dreapta) | Foto: Bogdan Stanciu

La Cluj-Napoca a fost înființată o asociație care aduce sub aceeași umbrelă câteva dintre vocile proeuropene importante din România. Este vorba despre Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), care numără printre membrii fondatori persoane precum conferențiarul universitar și analistul politic Valentin Naumescu,  judecătorul Cristi Danileț, europarlamentarii Siegfried Mureșan (PNL-PPE) și Ramona Strugariu (USR/PLUS-RE), experta în drept Raluca Prună, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene, profesorii universitari Lucian Leuștean, de la Iași, și Vasile Popovici, de la Timișoara etc. Naumescu este președintele ICDE, iar ceilalți menționați sunt vicepreședinți. ICDE se dorește un grup de reflecție (think-tank), un „câine de pază” (watchdog), un vehicul de diseminare de informație și un centru de consultanță și training.

Fondatorii ICDE au anunțat, vineri, 21 iunie, când s-a semnat și actul constitutiv al asociației, că scopul principal al asociației este cel de a apăra și promova valorile fundamentale ale Uniunii Europene în societatea românească.

„Credem în consolidarea culturii democratice, exprimată prin cele șase valori fundamentale ale Uniunii Europene: libertate, democrație, egalitate, stat de drept, drepturile omului și demnitatea umană. Vom organiza conferințe, traininguri, dezbateri care să protejeze și să promoveze aceste valori, dar nu ne vom limita doar la atât. Vrem să ieșim din citadelele universitare și să ajungem și în alte zone decât marile orașe, București, Cluj, Iași sau Timișoara”a declarat Valentin Naumescu într-o conferință de presă, la care au participat mai mulți dintre membrii fondatori, nu însă și cei trei care au joburi la Bruxelles.

„Pentru noi, Europa este o opțiune intelectuală, culturală, educațională și politică. Românii au învățat mai ales în ultimii doi ani – doi ani și jumătate că niciuna dintre valorile în care credem nu sunt garantate și ireversibile. Ele trebuie apărate permanent, fiindcă totul se poate nărui într-o clipă, dacă societatea doarme”, a mai spus Naumescu.

Profesorul universitar ieșean Lucian Leuștean a continuat pe aceeași idee: „ICDE trebuie să fie o chestie mai deschisă către public, nu doar academică. Aș mai vrea să observ că centrul nu mai este la București, ci, de data asta, la Cluj. Dar nu trebuie să ne limităm la orașele mari, trebuie să ajungem și la Dorohoi, și la Pașcani”.

Judecătorul Cristi Danileț a menționat că de doi ani și jumătate, justiția „trece printr-o criză fără precedent”, astfel că trebuie pusă presiune pe politicieni pentru a respecta principiile europene fundamentale, printre care se numără și statul de drept.

Potrivit lui Valentin Naumescu, principala amenințare la adresa valorilor europene vine din scăderea în calitate a actului de guvernare. „Astfel de amenințări nu vor înceta, iar România europeană trebuie apărată. O vom face prin luări de poziție publice, prin rapoarte și evaluări”, a adăugat acesta.

Fondatorii ICDE au mai spus că, anual, asociația va organiza o școală de vară  și va decerna un premiu, pe data de 21 iunie, ziua înființării asociației. De asemenea, tot anual, va fi redactat un raport de evaluare și monitorizare a actorilor politici, din perspectiva atitudinilor pro sau antieuropene. Alte acțiuni vor fi organizarea de traininguri pentru organizațiile de tineret ale partidelor politice, colaborarea cu alte organizații civice românești și europene, propuneri de politici publice, dezbateri și mese rotunde pe teme de actualitate internă și ale Uniunii Europene etc.

PSD și ALDE, atitudini antieuropene

Răspunzând la o întrebare, Valentin Naumescu a precizat că, deși în România nu există niciun partid care să fie explicit eurosceptic sau antieuropean, există mulți oameni politici din partidele aflate la guvernare, care au astfel de poziții. „A nu avea un partid antieuropean asumat este o capcană, fiindcă asta nu înseamnă că nu avem [oameni politici] antieuropeni. Am avut mai multe luări de poziție mai antieuropene decât cele din țările cu democrație avansată, unde există partide explicit antieuropene. Faptul că partide ca PSD sau ALDE susțin că sunt proeuropene nu mai păcălește pe nimeni”, a spus acesta. „Nu e departe momentul când va apărea și un partid asumat antieuropean, fiindcă aceasta este o nișă politică, nu știu cât de mare sau mică, pe care politicienii vor dori să o exploateze”, a adăugat conferențiarul clujean. Judecătorul Danileț a menționat, în acest context, că activitatea asociației va fi transpartinică, ICDE urmând să monitorizeze pe toți cei care ajung la putere.

Primul proiect anunțat de ICDE este Școala de vară „România și Agenda Europeană”, care se va desfășura în perioada 16-18 august la Cluj, adresată tinerilor, la care vor fi invitați specialiști consacrați în tematicile europene și lideri politici recunoscuți pentru susținerea constantă a valorilor europene în România.

„La peste 12 ani de la momentul aderării la Uniunea Europeană, societatea românească începe să conștientizeze că valori fundamentale precum libertatea, democrația, statul de drept, demnitatea umană, egalitatea și drepturile omului trebuie apărate și promovate continuu. Acestea nu sunt garantate și nu sunt ireversibile. Adversarii democrațiilor liberale și valorilor europene sunt din ce în ce mai înverșunați, mai puternici și mai agresivi, atât în România, cât și în alte țări ale Uniunii Europene, contestând fundamentele Proiectului European postbelic și periclitând perspectivele continuării acestui proces”

– din Declarația Fondatoare a Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană. Mai mult, pe www.roeu.org

Distribuie:

Postaţi un comentariu