Instanța a respins cererea Napoca SA de a obliga Consiliul Județean să facă recepția la platforma de parcare avioane APRON 4

Aeroportul Cluj/ Foto: Consiliul Judeţean

Tribunalul Cluj a decis astăzi să respingă ca neîntemeiată acțiunea formulată de Napoca SA împotriva Consiliului Județean Cluj, prin care se cerea obligarea instituției de a face recepția finală la platforma de parcare aeronave APRON 4 de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. De asemenea, instanța a decis să respingă cererea reclamantului Napoca SA de acordare a cheltuielilor de judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Platforma de parcare avioane APRON 4 apare în celebrul dosar DNA ”Mită la Consiliul Județean Cluj”, finalizat cu condamnarea la închisoare a fostului președinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu, și a administratorului Napoca Construcții SA, omul de afaceri Ioan Bene, dar și în dosarul disjuns din acesta, în care directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

În cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4”, arată DNA.

Ca o paranteză, procesul directorului Aeroportului Internațional Cluj-Napoca a avut astăzi o nouă înfățișare, instanța acordând un nou termen de judecată pentru data de 30 octombrie 2018.

Revenind la APRON 4, lucrarea a fost finalizată în luna martie 2014, însă recepția parcării a fost făcută cu cântec.

Acum patru ani, cei de la aeroport au întocmit un proces verbal de recepție a lucrărilor, însă au introdus în comisie reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, și nu pe cei ai Consiliului Județean Cluj, emitentul autorizației de construire. La acea vreme, reprezentanții CJ Cluj au refuzat să facă recepția lucrărilor, invocând existența dosarului penal 78/p/2014 în care erau implicați Horea Uioreanu și Ioan Bene.

În 2015, Aeroportul Cluj a dat în judecată Consiliul Județean pentru că a refuzat să emită Certificatul de atestare a construcției, însă instanța a decis suspendarea procesului până la finalizarea dosarului ”Mită la CJ Cluj”.

În 2017, procesul lui Uioreanu și Bene a luat sfârșit, dar a expirat și perioada de garanție a lucrărilor de la platforma de parcare APRON 4, care avea nevoie astfel de recepția finală. Doar că, între timp, legea a fost modificată, în sensul în care recepția finală a lucrărilor se face de către proprietarul parcării, și nu de către investitor.

În luna noiembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a instituit o comisie de recepție în acest sens. După un întreg scandal purtat la porțile aeroportului, membrii comisiei au avut până la urmă acces pe platforma APRON 4, unde au constatat nu mai puțin de 9 crăpături în plăcile parcării, unele dintre acestea remediate, spun reprezentanții CJ Cluj, în baza unor soluții date de către un expert neatestat. Important de precizat că aceste crăpaturi au apărut în faza de execuție a lucrărilor, și nu în urma exploatării pistei.

În baza acestui fapt, comisia CJ Cluj a refuzat să semneze procesul verbal de recepție a lucrărilor și a solicitat o expertiză a acestora din partea unui expert atestat în domeniul ”piste de aviație”. În același timp, însă, surprinzător, reprezentanții aeroportului din comisia de recepție, după ce s-au opus unei noi expertize solicitată de CJ Cluj, au efectuat pe banii aeroportului o altă expertiză în paralel.

”Cu privire la defecțiunile, deteriorările inadmisibile constatate la pista noua și la APRON 4 – Consiliul Județean va demara procedura legală în vederea stabilirii legalității și va întreprinde toate măsurile necesare care se impun, situația fiind inadmisibilă și extrem de gravă! Preluarea acestor obiective în patrimoniul județului nu va fi făcută până când aceste lucrări nu vor fi conforme cu proiectele aferente și corespunzătoare, în prezent, din punct de vedere tehnic.”, afirma Alin Tișe, președintele CJ Cluj, într-o postare pe Facebook imediat după vizita comisiei de recepție la aeroport.

Ulterior, Napoca SA a dat în judecată Consiliul Județean Cluj, iar sentința a fost pronunțată, cum spuneam, astăzi.

În prezent, Consiliul Județean, care mai are încă trei procese pe rol care vizează aceeași speță, cu Napoca SA, Aeroportul și proiectantul APRON 4, a încheiat contracte de expertize la platforma de parcare aeronave în discuție, urmând să fie lămurite din punct de vedere tehnic neregulile depistate.

Precizăm că platforma de garare aeronave APRON 4 a costat circa 4 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu