Încă un pas înainte în depistarea timpurie a cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat opt unităţi mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate, care vor facilita accesul la programul de screening pentru femeile din zonele defavorizate. Valoarea proiectului este de 47.000.000 de euro.

“Autospecialele vor fi livrate către şapte centre naţionale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare şi stabilirii cadrului general de funcţionare, să se înceapă campanii regionale de testare”, se arată într-un comunicat de presă trimis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii.

Unităţile sanitare care vor beneficia de campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin şi care vor beneficia de autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Judeţean Mureş; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova; Institutul Regional Oncologic Iaşi; Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti; Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti.

“Dezvoltarea programelor de prevenţie şi creşterea capacităţii de screening sunt obiective importante ale Programului de guvernare. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea şi tratarea unor boli cu morbiditate şi mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre şi ale caror şanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii a demarat implementarea a şapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanţate din fonduri structurale să demareze la sfârşitul anului sau începutul anului 2019.

Cele şapte programe sunt: depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular şi programe destinate gravidei şi copilului.

“Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47.000.000 de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru creşterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere iniţierea unei proceduri de achiziţie de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie şi citologie”, mai precizează sursa citată.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu