În sfârșit, vine vara!

Cod galben de caniculă în Nord Vestul țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de caniculă care vizează mai mult de jumătate din județele țării.
Meteorologii atenționează că, de duminică și până marți, vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36-37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade.
Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.

Judeţele afectate vor fi Satu-Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, dar şi Capitala.

În perioada în care se întregistrează temperaturi ridicate, medicii recomandă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, să evite expunerea la soare in perioada amiezii.  Sunt potrivite hainele lejere, din țesături cu fibre naturale, capul este preferabil să fie acoperit de o pălărie, iar ochii protejați de ochelari de soare. Hidratarea organismului este importantă, cantitatea minimă pe care ne sfătuiesc medicii să o consumăm este de un litru, un litru jumate de ceai, suc sau apă pe zi.  Cafeaua și alcoolul sunt dușmani ai organismului pe perioada caniculei, iar alimentația trebuie să fie una în care predomină legumele și fructele cu rol hidratant: castraveții, roșiile, pepene roșu și galben, prune, dar și lactatele, preucm iaurtul sau laptele bătut și chefirul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu