În lipsă de centru ecologic de deșeuri, facem o groapă temporară

Foto: Dan Bodea

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Cluj a primit undă verde să studieze modalitatea în care poate realiza de urgență o groapă de depozitare temporară pe o parte din terenul destinat construirea centrului ecologic de management al deșeurilor.

Autoritățile județene și-au recunoscut nepuțința de finaliza Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) la timp astfel încât închiderea gropilor de gunoi neconforme din județ să nu lase clujenii cu gunoaiele la ușă. Soluția găsită este însă doar parțială. Și asta deoarece administratorul actual al singurei rampe pe care se pot depozita gunoaie, respectiv Salprest Rampă a transmis deja tuturor operatorilor din județ că din 15 aprilie prețurile se triplează. Ceea ce va însemna în mod cert facturi mai mari pentru clujeni.

Totuși, dacă groapa temporară va fi deschisă în perioada următoare, s-ar crea concurență, cu posibil efect benefic spre revenirea la normal a acestor prețuri. ”Aceasta ar fi cea mai simplă și mai rapidă soluție, să se ocupe RAADPP de realizarea acestei gropi temporare. Dar depindem de bunăvoința celor de la Feleacu să accepte utilizarea terenului pe care ei l-au dat pentru CMID și pentru acest lucru. Directorul regiei este prezent la ședința de la Feleacu pentru a susține cauza acolo”, a spus Vakar Istvan în plen.

”Dacă avem cooperarea celor de la Feleacu se poate face acea groapă în 45 de zile”, a adăugat vicepreședintele Horațiu Cătărig.

”Opțiunea noastră e clară, deși am avut discuții îndelungate în comisie despre cine face studiul necesar, din ce bani, cât costă, cât costă lucrările? Am înțeles că regia se angajează să le facă din bani proprii, noi am sugerat să le facă și cu personalul propriu”, a spus consilierul Vasile Sălătioan.

Eu vreau să vă întreb ce se întâmplă cu groapa făcută pe bani europeni, 40 de milioane de euro la Moldovenești? Nu putem colabora?”, a spus Remus Lăpușan.

”Am avut discuții cu proprietarul acelei rampe care este autorizată doar pentru deșeuri periculoase. Ei au început procedurile de autorizare pe depozitare mixtă. Dar noi acum trebuie să ținem cont de situația actuală creată de faptul că administratorul singurei rampe autorizate a pus deja presiuni pe colectori, mărind prețurile, măsură care se va răsfrânge în buzunarele clujenilor. Dar sunt de acord că e bine să fie concurență pentru că asta aduce întotdeauna prețuri mai mici. Iar soluția cu groapa temporară făcută de RAADPP pare cea care ar avea cea mai mare viteză și, de ce nu, dacă există interes pentru acest gen de afaceri să nu facă și regia noastră bani pe care să îi investim tot în proiectele județului”, a răspuns președintele interimar.

Proiectul a fost votat cu 31 de voturi pentru, 2 abțineri, iar 2 consilieri nu au votat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu