Icoanele de pe Valea Sebeșului, într-o expoziție inovativă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui, miercuri, 22 decembrie, vernisajul expoziției „Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

Expoziția facilitează accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm, Maierii Albei Iulia, aflate în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani.

Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție.

În cadrul proiectului au fost restaurate și conservate 66 de bunuri de patrimoniu, pe care publicul larg le va putea admira în original, expuse pe simezele muzeului în sălile special amenajate. În același timp, vizitatorii se vor putea bucura și de interacțiunea virtuală cu piesele expoziției, prin aportul tehnologiei digitale.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și NUDA AS din Bergen (Norvegia), în cadrul proiectului „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 22 decembrie 2021 – 31 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17, cu respectarea regulilor speciale impuse de starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19, perioada, orarul și regulile de vizitare putându-se modifica în funcție de actele normative incidente.

Distribuie:

Postaţi un comentariu