Hub educațional pentru copiii ucraineni aflați la Cluj-Napoca

Copiii ucraineni refugiați în Cluj-Napoca au acum la dispoziție un spațiu educațional în care pot face lecții și activități, pot citi sau se pot juca. Hub-ul a fost amenajat de organizația JCI Cluj și e menit să îi ajute pe cei mici în dezvoltarea de noi abilități și pentru a le face mai ușoară integrarea în comunitate. Un loc plin de culoare îi așteaptă pentru a-i face, măcar preț de câteva ore, să uite de griji și să pătrundă într-o lume a veseliei.

Hub-ul funcționează în incinta filialei din cartierul Zorilor a Bibliotecii Județene “Octavian Goga” din Cluj-Napoca (strada Observatorului nr.1). Copiii ucraineni au la dispoziție aici două încăperi dedicate doar lor: o sală tech dotată cu laptopuri și alte device-uri precum ochelari VR, dar și o sală cu jocuri, materiale didactice, cărți de colorat și instrumente de lucru manual.

Prin noul proiect ne asigurăm că acești copilași care au fost nevoiți să fugă din calea războiului au acces la un spațiu care să le permită participarea la activități educative. Sunt foarte puțini copiii ucraineni înscriși în școlile de la noi din țară, astfel nevoia de un spațiu în care ei să poată face fel de fel de activități era mare. Ne-am dedicat timpul și energia în ultima lună și jumătate pentru a strânge fonduri, a găsi un spațiu și a cumpăra toate cele necesare”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

O parte din fonduri provine dintr-un alt proiect al organizației – un târg caritabil în cadrul căruia au fost vândute sute de articole vestimentare. Iar cealaltă parte a banilor provine de la nivel internațional, de la voluntarii din JCI Basel care au derulat la rândul lor o campanie de strângere de fonduri pentru a putea ajuta.

Este important să punem accent pe educație și să le oferim refugiaților șansa unui parcurs cât mai apropiat de normalitate. De asta am ales să fim alături de copii prin înființarea acestui centru educațional unde vom realiza diferite activități cu cei mici. Ne-am bucurat de susținere la nivel internațional și ne-am mobilizat împreună cu membrii din JCI Basel pentru această cauză nobilă”, spune Ioana Bora, vicepreședinte al departamentului de Internaționalism din cadrul organizației clujene.

În fiecare săptămână, voluntari din toate domeniile vor veni în noul spațiu educațional pentru a face diverse activități cu cei mici: de la lecții de IT, la ateliere de creativitate și artă.

Biblioteca Județeană “Octavian Goga” este un partener important în acest proiect.

În ultimii ani, biblioteca publică a demonstrat că este o instituție dinamică, ce se adaptează provocărilor vremurilor și care își susține constant misiunea de a oferi sprijin și informații pentru toți, chiar și în cele mai dificile momente. Salutăm inițiativa și colaborarea cu JCI Cluj, dorim să oferim o rază de speranță refugiaților ucraineni ce vor frecventa Filiala Zorilor a Bibliotecii Județene, să contribuim la integrarea lor mai ușoară în comunitatea clujeană și să demonstrăm în același timp, că biblioteca nu înseamnă numai cărți, spații sau programe pentru public ci este un centru multicultural, educațional și civic“, spun reprezentanții Bibliotecii Județene “Octavian Goga” Cluj.

[stextbox id=’custom’]

 

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu