Ungaria cere transportatorilor și străinilor prețul pieței pentru alimentarea cu carburanți. Guvernul maghiar acuză un „turism pentru benzină”

Guvernul ungar anunță că menține limitarea prețului la carburanți, însă începând de joi seara, camioanele pot fi alimentate doar la prețurile pieții.

Potrivit lui Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, din cauza războiului din Ucraina, prețurile la energie au crescut vertiginos, benzina şi motorina costând cu peste 200 de forinți (0,52 euro) mai mult în multe țări europene în comparație cu Ungaria.

Ministrul a anunțat că guvernul a luat trei hotărâri privind menținerea limitării prețului carburanților, decretul care reglementează această situație intrând în vigoare joi, la ora 22.

Gergely Gulyás a precizat că, potrivit decretului, autovehiculele şi camioanele de peste 7,5 tone şi camioanele cu numere de înmatriculare străine de peste 3,5 tone pot fi alimentate doar cu motorină care se vinde la prețul pieței libere.

Autoturismele şi camioanele ungare sub 7,5 tone pot alimenta în continuare la prețul de 480 de forinți (1,26 euro) pe litru, la fel şi maşinile agricole, indiferent de tonaj – a adăugat ministrul.

El a explicat creşterea semnificativă a consumului de carburanți prin „turismul pentru aprovizionare cu benzină”, prin creşterea traficului de tranzit şi prin provocarea panicii. Compania Mol va putea asigura carburanți la prețuri angro şi în următoarele săptămâni şi luni, dar pentru aceasta este nevoie de reducerea „turismului” în interes de afaceri sau cu scop speculativ.

Ministrul a anunțat că guvernul va reduce acciza la carburanți cu 20 de forinți (0,05 euro), la propunerea distribuitorilor de carburanți.

Distribuie:

Postaţi un comentariu