Guvernul Coaliției Naționale pentru România a fost învestit în Parlament

Guvernul Ciucă a fost învestit astăzi în şedința plenului reunit al Parlamentului condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu  susținerea PSD, PNL, UDMR și al Grupului Minorităților Naționale.

Mai mulţi parlamentari au lipsit de la votul de învestitură, între ei  premierul demis, preşedintele încă în funcţie al PNL, Florin Cîţu.

Câţiva protestatari #rezist apropiaţi de USR au pătruns în holul Parlamentului şi au pus în scenă o formă de protest,  tăvălindu-se pe podea. Reprezentanţii celuilalt partid din opoziţie, AUR, i-au apostrofat.

Anterior învestirii, formaţiunile au convenit asupra formării Coaliției Naționale pentru România, o coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024, şi au semnat protocolul de colaborare.

În discursul său, premierul Nicoale Ciucă a formulat un mesaj de unitate şi de convergenţă a eforturilor în echipa guvernamentală.

Ne aflăm într-un moment mult aşteptat de cetăţenii României, unul în care putem în sfârşit să garantăm stabilitatea şi dezvoltarea României. Eu alături de toţi miniştri din acest Guvern ne angajaăm să facem tot ce putem pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a României să se îmbunătăţească”, a spus premierul liberal.

El s-a referit şi la obiectivele strategice ale cabinetului.

În scopul îndeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem este necesară reformarea statului prin revizuirea Constituţiei României, reformarea administraţiei publice prin descentralizarea României.(…)Nu ne putem permite luxul animozităţilor politice care pot cauza noi crize”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Membrii cabinetului au depus și jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României Klaus Iohannis. În cursul serii de astăzi este așteptată să aibă loc și prima ședință a guvernului PSD-PNL-UDMR.

Lista miniștrilor din Cabinetul Ciucă

Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:

Finanțe -Adrian Câciu

Transporturi – Sorin Grindeanu

Munca – Marius Budăi

Sănătatea – Alexandru Rafila

Agricultura – Adrian Chesnoiu

Economie – Florin Spătaru

Apărare – Vasile Dîncu

Cultură – Lucian Romașcanu

Tineret și Familie – Gabriela Firea

Miniștrii PNL:

Justiţie – Cătălin Predoiu

Fondurile Europene – Dan Vîlceanu

Digitalizare – Florin Roman

IMM și Turism – Daniel Cadariu

Interne – Lucian Bode

Educație – Sorin Cîmpeanu

Energie – Virgil Popescu

Externe – Bogdan Aurescu

Miniștrii UDMR:

Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație – Cseke Attila

Mediu – Tanczos Barna

Sport – Eduard Novak

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu