Guvernul Cîțu ar putea fi învestit astăzi. A apărut Programul de guvernare

Programul de Guvernare al Cabinetului Cîţu a fost făcut public în cursul zilei de astăzi. Noul Cabinet promite că datoria publică nu va depăşi pragul de 60% din PIB, creşterea colectării veniturilor din accize, TVA şi taxe vamale, reforma ANAF, reformarea sistemului fiscalbugetar şi modernizarea infrastructurii.

Coaliţia spune, în document, că nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin:

– eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem;

– simplificarea regulilor şi debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală,

– implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Va fi accelerată digitalizarea ANAF şi va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic naţional de monitorizare al ANAF şi implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF. Astfel va creşte baza de colectare şi va fi prevenită evaziunea fiscală.

Actualul Minister al Fondurilor Europene va fi reorganizat şi redenumit Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În perioada 2021-2023, eforturile se vor concentra pe implementarea cu succes a proiectelor deja admise la finanţare, prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investiţiilor. Astfel, se va urmări atingerea ţintei de absorbţie de 100% la sfârşitul perioadei de programare. În acest context, România trebuie să mai primească de la C.E. aproximativ 17,4 miliarde de Euro pentru programele finanţate din F.E.S.I. şi F.E.A.D. şi aproximativ 2,6 miliarde de Euro pentru plăţi directe în agricultură.

Printre măsurile Ministerului Economiei se numără crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (National Promotional Bank), prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC, pentru folosirea resurselor Băncii Europene de Investiţii în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanţare curentă şi investiţii legate direct de convergenţa reală a României cu Uniunea Europeană, sub coordonarea Ministerul Finanţelor. Ministerul trebuie să elaboreze şi o strategie de comerţ exterior însoţită de propuneri de programe guvernamentale pentru întărirea capacităţii de producţie internă şi relansarea ramurilor economice care generează deficit comercial, prin atragerea de investiţii străine în România (investitori din SUA, state membre UE, Orientul Mijlociu, Japonia, Coreea de Sud, Singapore).

În materie de energie, programul promite continuarea unor proiecte (unităţile 3 şi 4 şi retehnologizarea U1 de la Cernavodă, reoganizări la complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, noi capacităţi de producţie pe gaze naturale, dar şi racordarea a 30.000 de gospodării la reţeaua de gaze şi programe de transport ecologic şi de eficientizare energetică a gospodăriilor.

Vezi programul integral de guvernare aici

Componența Guvernului Cîțu:

Miniştri PNL:

Alexandru Nazare la Ministerul de Finanţe

Raluca Turcan la Ministerul Muncii

Adrian Oros la Ministerul Agriculturii

Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educaţiei

Lucian Bode la Ministerul de Interne

Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării

Virgil Popescu la Ministerul Energiei

Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe

Bogdan Gheorghiu la Ministerul Culturii

Miniştri USR PLUS:

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion

Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu

Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă

Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Economiei- Claudiu Năsui

Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării – Ciprian Teleman

Miniştri UDMR:

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila

Ministerul Mediului – Tanczos Barna

Ministerul Tineretului şi Sportului – Novák Eduárd

Vicepremieri: Dan Barna și Kelemen Hunor

Distribuie:

Postaţi un comentariu