Guvernul a uitat de pacienții cu hepatita C. De cinci luni, mii de bolnavi nu mai beneficiază de tratament compensat

Mii de pacienți cu hepatita cronică virală C au intrat în a cincea lună de când nu beneficiază de tratament decontat de stat, este semnalul de alarmă tras la Conferința națională a pacienților cu afecțiuni hepatice din România. Vechiul contract care permitea tratamentul antiviral s-a încheiat în luna iunie, iar hotărârea de Guvern care conține listă de medicamente compensate pentru bolnavii cu hepatita C e încă nesemnată, deși negocierile s-au încheiat încă de acum două luni.

Hepatitele virale sunt boli infecțioase vindecabile, dar lipsa tratamentului înseamnă agravarea bolii. Situația pacienților hepatici din România este acum una dezastruoasă,

Având atâtea probleme, atâtea situații complicate, să lași în plină pandemie de Covid 19, în valul 4, să lași pacienții cu hepatice C fără tratament mi se pare o lipsă foarte mare de responsabilitate din partea autorităților, oricare ar fi ele.

Facem apel către autorități să înțeleagă că e timpul să nu ignore bolile hepatice. Situația pacienților cu hepatite virale C este una dezastruoasă. Ne-am săturat de pauze între contractele cost/volum/rezultate până acum, dar mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem într-o situație atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite și cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conține o listă de medicamente compensate pe care se află și medicamentele noastre și care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităților fără aprobare. Și așa pacienții neasigurați nu au acces la tratament, și așa accesul la investigații este limitat”, a spus Marinela Debu, președinte Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

În 2016, OMS a lansat strategia globală în sănătate care are ca scop eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, iar România și-a asumat acest lucru printr-un Plan – cadru național de control al acestora.

Anul acesta mi se pare din punct de vedere al hepatitelor virale pentru România, un an de răscruce pentru că ne putem dovedi sau recăpăta o dată în plus performanța de a intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS de eliminare a hepatitelor virale. Spun acest lucru pentru că am făcut un pas uriaș cu ajutorul acestor proiecte de screening susținute prin fonduri europene. În doar trei luni am reușit să testăm aproape 40 de mii de persoane și am adus la lumină sute de pacienți necunoscuți cu hepatită B și C.

Este complet lipsit de coerență, lipsit de viziune, dacă vreți, și absolut inacceptabil ca să susții un asemenea program de detecție prin fonduri europene și să nu fii capabil să oferi răspunsul imediat în terapeutie acestor pacienți. Într-adevăr, depindem în momentul de față doar de instituția guvernamentală”, a declarat și Liana Gheorghe, șeful secției Gastroenterologie și Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni.

Fiecare lună în care pacienții cu hepatită C nu au acces la terapia antivirală, având în vedere și contextul pandemic actual,  înseamnă agravarea bolii hepatice, pe lângă impactul financiar pe termen lung atât pentru pacient cât și pentru sistemul de sănătate.

Noi, medicii avem datoria să luptăm pentru cauza pacientului, pentru că vindecarea lui este scopul profesiei noastre. Suntem într-o situație inacceptabilă pentru 2021 și într-o perioadă în care societatea are nevoie să creadă în sistemul medical. Nu este de mirare că populația României s-a vaccinat într-o așa de mică măsură. Pentru că de prea multe ori am dezamăgit populația cu modalitatea de răspuns la nevoile medicale. Avem peste 600 de pacienți nou depistați care așteaptă tratament și vă dați seama de neîncrederea pe care încep să o aibă în sistemul medical și în noi”, a declarat Prof. Dr. Anca Trifan – Șef de secție la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași

În scopul de a obține aprobarea Guvernului pentru eliberarea medicamentelor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH) împreună cu Asociația Română ANTI-SIDA (ARAS) pe de o parte și Societatea Română de gastroenterologie și Hepatologie pe de altă parte, au trimis câte o scrisoare deschisă către reprezentanții instituțiilor de stat implicate, prin care trag un semnal de alarmă disperat asupra situației de viață și de moarte a paciențelor hepatici din România.

Conferința națională a pacienților cu afecțiuni hepatice din România poate fi urmărită integral AICI

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu