Gripa se menține la cote înalte în Cluj

La nivel național au fost înregistrate în acest sezon 52 decese cauzate de gripă. Ultimul deces a avut loc în 4 martie, o femeie în vârstă de 83 de ani, din jud.Dâmbovița, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A. În 2019 au fost înregistrate 199 decese din cauza gripei.

În săptămâna 17 – 23.02.2020, activitatea gripală a avut un trend ușor crescător, menținându-se în continuare la o intensitate înaltă și cu o extindere națională. Au fost raportate la nivel national 8.004 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, în creștere față de cele raportate în săptămâna precedentă (6601) și de 5.8 ori mai multe comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (1364 cazuri).

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 156.508, cu 57.1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (99.601) și cu 1.6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (159.011).

De la inceputul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 1481 cazuri de gripă la nivelnațional.

În ce privește Clujul, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au în continuare mult de lucru.

Irina Filipescu, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

”Se menține un număr ridicat de consultații, undeva între 80-90/gardă/zilnic în ultima săptămână. Mai mult de jumătate sunt infecții respiratorii, nu doar gripă ci și viroze cu alură gripală. Doar ieri au fost confirmate 19 cazuri noi de gripă.

Din 24 februare până la 1 martie am raportat ca și gripă și viroze cu alură gripală 268 de cazuri consultate și internate 46. Pe lângă asta, au mai fost infecții respiratorii superioare 176 de cazuri consultate, cu 29 internate. Pneumonii 48 consultate și 12 internate.

Noi am indicat mereu populației să facă vaccinarea contra gripei. Campania de informare la nivelul populației în acest sens a ajuns să dea roade, Recomandarea de vaccinare antigripală rămâne, și noi susținem acest lucru pe cât se poate. În ce privește vaccinarea obligatorie, eu recomand vaccinarea la toată lumea, dar vorbim despre dreptul la liberă alegere din punct de vedere al sănătății și individuale și comunitare eu recomand chestia asta.”, ne-a declarat Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj.

Până la data de 23.02.2020, la nivel național, au fost vaccinate antigripal 1.523.160 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Distribuie:

Postaţi un comentariu