Grecii ignoră pe scară largă legea antifumat valabilă din 2010

Foto: Dan Bodea

Interzicerea fumatului în spaţiile publice interioare în Grecia a fost introdusă în septembrie 2010, dar a sfârşit în fum, notează ekathimerini.com. În ciuda angajamentelor guvernului de vigilență și aplicare de amenzi, fumătorii continuă să-şi aprindă ţigările în marea majoritate a restaurantelor, barurilor și cafenelelor.

Legile anti-fumat sunt respectate numai în transportul public, în facilitățile medicale (deși nu întotdeauna) și într-un număr mic de restaurante bune  și de obicei scumpe. Interdicția pare a fi complet ignorată în tavernele țării, cafenele și baruri. În timp, şi inspecțiile autorităților de stat s-au redus în mod dramatic.

Din moment ce forțele de poliție municipale au fost desființate, inspecțiile au fost efectuate numai în cazul în care cine face o plângere la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. În prezent, un corp de inspectori din domeniul sănătății publice instituit pentru a efectua inspecții la fața locului acționează numai la plângeri cu privire la încălcarea interdicției în spitale. Desigur, se pot găsi excepții de la regulă şi o minoritate de fumători aleg să respecte restricțiile oficiale, chiar dacă acestea sunt în mare parte încălcate.

„Locul nostru a fost recent rezervat pentru o petrecere de logodnă. Am lăsat la latitudinea oaspeților să decidă dacă vor fuma în interiorul halei. Spre surprinderea mea, toată lumea a optat pentru o petrecere fără fumat”, a declarat ziarului un proprietarul unui restaurant din Pireu “Când am întrebat de ce, au spus că erau copii în interiorul camerei și că nu ar fi corect pentru non-fumători să se fumeze”, a mai spus el.

Între timp, oficiali ai Ministerului Sănătăţii examinează modalităţi de a pune în aplicare restricțiile existente.

Citiți și:

De pe Piezișă, fumul se ridică

Aurelia Cristea: Legea anti-fumat vine prea târziu, după ce au murit zeci de mii de români

Regizorul Traian Savinescu, fumător de cursă lungă

„Afacerile fără fum”, sabotate de legea antifumat?

Clujenii: Pro sau împotriva legii fumatului?

Afaceri fără fum

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu