Galerie Foto | Construcția aquaparkului a stârnit furia clujenilor. PUG-ul și bugetarea participativă, aruncate în derizoriu?

Anunțata intenție a primăriei Cluj-Napoca de a ridica un aquapark gigant pe o suprafață de 20.900 mp în zona Între Lacuri – Cartierul Militar a stârnit valuri de nemulțumiri din partea locuitorilor orașului, în special a celor care locuiesc în proximitatea zonei unde va fi construit acesta.

Locuitorii cartierului Între Lacuri se numără printre cei mai revoltați clujeni la adresa parcului acvatic. Pe lângă faptul că obiectivul nu ar ține cont de PUG-ul orașului și nici de concursul de bugetare participativă lansat chiar de primăria Cluj-Napoca, realizarea acestuia ar distruge speranțele oamenilor de a avea în preajmă un spațiu verde dedicat relaxării.

 Cum afectează Aquaparkul-ul locuitorii din cartierul Între Lacuri ?

O spun chiar locuitorii cartierului:

  • Acoperă cu beton și construcții 50% din parcul Între Lacuri existent
  • Se desființează terenul de basket și pista de alergare din parcul de acum
  • Pe străzile Dunării, Tulcea, Galați nu există piste de biciclete, singurul loc de joacă pentru copii cu biciclete/role/skateboard fiind actualul parc . Se desființează pista de biciclete.
  • În aceeași zonă, singurul loc de joacă cu iarbă naturală este în parcul Între Lacuri. Zona existentă se desființează, va fi acoperită de Aquapark.
  • Nu respectă PUG-ul în vigoare. Zona Aquapark-ului figurează ca (uVA) – Zonă verde ( scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat)
  • Proiectul propus ignoră în totalitate opțiunea celor 40.000 de clujeni din procesul de Bugetare Participativă 2017, Votul lor a plasat amenajarea parcului Între Lacuri pe prima poziție la proiectele verzi, fiind declarat câștigător și implementabil în 28 noiembrie 2017.
  • Parcul Între Lacuri existent acum se înjumătățește pierzând terenul de basket și pista de alergare/biciclete, care figurează in proiect ca spațiu pentru toboganele din aquapark
  • Parcul natural verde, cu acces liber votat de cetățeni în proiectul de bugetare participativă se transformă într-o afacere privată (intrare cu plată) cu o suprafață interioară construită de 20.900 de metri pătrați, la care se adaugă o parcare de 1200 de mașini și scenă pentru evenimente, opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase. „Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră.
  • Pentru familiile cu copii mici (1-3 ani) din zona str. Dunarii, str. Tulcea, str. Galați 24- 34, parcul Intre Lacuri este singurul la o distanță rezonabilă de case, accesibil fara deplasare cu mașina. Suprafața lui actuala se reduce cu peste 50% .

Campania electorală face din bugetarea participativă o bătaie de joc?

Într-adevăr, Parcul Între Lacuri a fost unul dintre proiectele declarate câștigătoare la la concursul de Bugetare Participativă 2017, și cel care a cumulat cel mai mare număr de voturi la categoria amenajări spații verzi.

Argumentația proiectului propus votului cetățenilor orașului a fost sintetizată în doar două fraze, de ajuns însă pentru a întruni sufragiile clujenilor:

  • ”A face un parc nou la Cluj-Napoca ar fi o reușită fără precedent a întregii comunități și cea mai puternică dovadă a faptului că societatea, administrația, instituțiile statului, proprietarii de imobile și locuitorii pot să colaboreze!
  • Zona fostei pepiniere Între Lacuri este un loc ideal de amplasament deoarece cadrul natural este foarte prielnic, există deja lacuri naturale care trebuie doar puțin amenajate, este o oază de verdeață.”

La puțin timp după anunțarea proiectelor câștigătoare, primarul Boc s-a bătut cu pumnul în piept, dând asigurări că toate acestea vor prinde viață:

”În urma acestui proces de bugetare participativă, proiectele au fost validate de Comisia Tehnică de Specialitate. Aceste proiecte se vor implementa. Majoritatea dintre ele sunt proiecte multianuale. Începând de mâine, voi cere fiecărui departament de specialitate să facă fişa de implementare a proiectului. (…) Ceea ce au votat cetăţenii se va implementa. E o formă de respect din partea noastră. Nu putem fi indiferenţi la 40.000 de voturi. Proiectele au câte 150.000 de euro alocaţi.”.

Ei bine, la nici doi ani de la entuziasmul și asigurările primarului, totul s-a întors pe dos, în special în ce privește realizarea parcului din Între Lacuri. Nu doar că acesta nu mai e pe agenda primăriei, dar în locul lui va fi ridicat un aquapark ce încalcă flagrant atât Planul Urbanistic General, cât și noțiunea de concurs de proiecte susținut cu atâta emfază de municipalitate.

Nu știm de interese ascunse sau la vedere pentru realizarea aquaparkului în locul parcului votat masiv de clujeni, ci mai degrabă că ne așteaptă multe campanii electorale în anii ce vin, și primarul nu pare să fie străin de asta.

”Aquaparkul, o măsură sinucigașă”

Ideea aquaparkului din Becaș a stîrnit reacții de iritare și pe pagina de facebook a primarului Emil Boc. Iată cîteva dintre cele mai sugestive comentarii postate de clujeni până astăzi:

”PENTRU CE BUN E ATUNCI BUGETAREA PARTICIPATIVĂ DACĂ PRIMARUL NU IA ÎN CALCUL VOTUL CLUJENILOR??!! S-A VOTAT ȘI SE DOREȘTE ACOLO UN PARC NATURAL URBAN, NU FIȚELE unor INVESTITORI din BUCUREȘTI! TOATĂ BREASLAARHITECȚILOR RECOMANDĂ ȘI SUSȚINE PARCUL, Iar Primăria ce face? Le ignoră și pe ei, și pe oameni. Un AQUAPARC SE VA CONSTRUI LA CHINTENI ORICUM. DE CE AVEM NEVOIE DE ÎNCĂ UNUL?”

”Bravo! Bine ca au votat clujenii ca vor spatiu verde in zona respectiva si voi o betonati. O sa se duca sa respire aer curat sub apa. Rusine!!!”

”Păi sigur, asta-i rețeta clasică, lași gunoaie acolo și apoi vii ca mesia să salvezi locul. Acolo Primaria trebuie sa facă parc nu să dea terenul unui privat.”

”Oare cum credeti ca se impaca peste 120.000 de mp de constructii cu ”Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban”?!? Dupa ce se rade spatiul verde de pe o asemenea suprafata despre ce masterplan de zona verde discutam?! Pur si simplu e incredibil cum atit de multa lume nu poate pricepe ca un spatiu public nu va mai fi public si ca vom imbatrini in trafic impreuna cu ocupantii celor 1200 de masini! In conditiile in care Parcul Mare e cam mic si facut praf in fiecare vara de minim 2 festivaluri, iar asemenea constructii nu se fac mai pe nicaieri in interiorul unui oras, deja sufocat de trafic. Trist, dar populist …”

”Zona respectiva trebuie amenajata ca Parc Natural Urban. Acolo sunt specii de animale, pasari si insecte unice din zona Clujului”

”Cum să începi un masterplan de zonă verde cu o construcție de beton care va avea o parcare exterioara betonată de 800 de locuri? Ce zonă verde-i aia? Probabil dacă vom vopsi parcarea în verde! Înăuntru vor fi fastfood-uri, iar afară tobogane zgomotoase care vor alunga de acolo nu doar păsările ce cuibăresc în stufăriș dar vor deranja și riveranii. Nu mai vorbesc de traficul infernal ce va fi acolo sau costurile exorbitante de intrare deoarece Primăria dorește să-i dea terenul unui privat. Aquaprak-ul trebuie făcut în altă parte, nu într-un parc!”

”Aqua park intre blocuri, cartier de 70000 de locuitori, asa se preconizeaza, in care sa nu mai poti de galagia si agitatia “poporului chinez” ce va veni… Cand momentan acolo sunt specii de pasari ce rar le mai gasesti si alte animale(am vazut caprioare). Nu se putea pur si simplu amenaja lacurile si zona respectiva unde cetateanul clujean sa.si poata gasi linistea si relaxarea? Chiar nu se putea gasi un alt loc la periferie? Circulatia va fi pe un drum cu o banda pe sens, cel putin de la sensul giratoriu catre blocuri- 2km aprox. Va provoc la o imaginatie bogata. Cand spaga e mare si groasa, aqua park sa iasa”

” Parc Urban? Cu suprafață construită de 20.900 mp si 1200 locuri de parcare? Pe ce planeta e asta Masterplan Zona Verde? Verdeata si copacii sunt ceea ce lipsesc in Cluj nu un Aqua Park atat de aproape de oras. Dar avem si un ditai festival in centrul orasului asa ca n-ar trebui sa fiu surprinsa care sunt prioritatile…”

”Cand vor fi destule parcuri, va fi bine venit si un aquapark. Sustineti ca faceti PLANIFICAREA ȘI dezvoltarea Clujului pe 10-20 ani, un parc in acea zona va fi mult mai elegant si de bun gust PT.CLUJ. Un proiect OK, dar un parc ar fi un proiect de bun simt pentru Cluj.”

”Clujul nu are o zona de relaxare, lipseste un parc mare in care sa te poti plimba o ora fara sa te invarti in cerc.
Un aqua parck aduce trafic, agitatie, galagie. In zilele calduroase de vara nu poti merge zilnic la aqua park, nu poti merge cu bicicleta, nu poti face un picnic, nu esti aproape de natura …
Momentan in Cluj nu exista nici un parc mare (parcul central este o gluma, intr-o ora dai 4 ture si este smog cat cuprinde). In conditiile aste este absurd ca o zona naturala, aproape de oras, sa o umpli cu betoane”

”In zona Intre Lacuri si Becas s-a construit intens in 5 ultimii ani. Nu mai exista copaci ca au fost taiati sa se faca blocuri. Abia se mai poate respira vara din cauza prafului si masinilor care vin spre Iulius Mall. Fosta pepiniera este singura oaza de verdeata pe partea aceasta de oras si un ecosistem unic in Cluj. Aici venim cu copiii in parc si sa stam pe un petec de iarba. Conform programului de Bugetare Participativa 2017 si a proiectului declarat castigator atunci, aceasta zona verde trebuia extinsa cu un buget de 100.000 EUR confirmat ferm in 2017 de primarie. Care este rolul bugetarii participative daca proiectele castigatoare nu sunt implementate? Oamenii care locuiesc in zona au votat atunci pentru verdeata nu pentru betoane. Pana acum nu ne-a prezentat nimeni, noua celor care locuim aici, ce doreste sa se faca si sa ne intrebe ce parere avem. Opinia noastra chiar nu conteaza? Vrem sa fim un oras modern si altfel decat celelalte, dar cand luam deciziile o facem din birou, fara sa cercetam cum si daca ele afecteaza viata celor care traiesc acolo, fara studiu de impact, fara consultare publica.”

” O măsură sinucigașă pentru un oraș care duce o lipsă mare de parcuri. După ce ați ras sau lăsat în paragină ștrandurile publice, fără a fi capabil să construiți unul decent, cu prețuri accesibile pentru toți cetățenii, acum faceți jocurile unor afaceriști, cedându-le spații publice care ar trebui să fie amenajate ca parc. Jalnică și slugarnică manevră, Mutați proiectul Aqua Park altundeva, nu distrugeți un parc pentru interesul și profitul unui privat. Să vă fie rușine! Mânca-v-ar DNA-ul și pe voi, că tot dați cu subsemnatul pe ascuns pe acolo!”

Park, nu aquapark

Realizarea unui parc în zona de est a orașului datează încă din anii 60 și aparține arhitectului Vasile Mitrea, care, evident, este împotriva aquaparkului anunțat de primărie.

„Parcul e mai relevant decât aqquaparcul pentru că prin vegetația înaltă favorizează un climat necesar dezvoltării comunității. Vegetația înaltă e cea care consumă bioxidul de carbon și oferă oxigen. Parcul Est vizează sănătatea populației, aquaparkul doar agrementul. Prima variantă e publică, a doua e privată. Aquaparkul nu oferă destule spații verzi, așa cum propunem noi printr-un parc”, a declarat pentru Transivania Reporter  inițiatorul Parcului Est, Vasile Mitrea

La rândul său, deputatul și activistul de mediu Adrian Dohotaru susține amenajarea unui parc în zona respectivă. Dohotaru a lansat chiar o campanie intitulată  ” „SOS Parcul Est”.

„SOS Parcul Est militează pentru un parc natural urban în condițiile în care în zona de după baza sportivă și primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a orașului. Până acum, succesul nostru este parțial, dar real. Am convins autoritățile să amenajeze aleea pietonală de lângă primul lac în loc să avem trafic auto, dar și că mall-ul trebuie să își îndeplinească promisiunea inițială de a amenaja un parc.

În urma unei petiții SOS cu 3.000 de semnatari, Primăria a promis un parc pe o suprafață de peste 60 de hectare. Mai mult, un proiect câștigător de parc la procesul de bugetare participativă nu este respectat. Primăria spune că parcul cerut de noi, cu acces general și gratuit, este, de fapt, un aquapark privat.

Noi nu ne opunem aquapark-ului, ci doar construirii sale haotice între un cartier plin de construcții noi și altul preconizat în Sopor, de mărimea cartierului Mănăștur, și mai ales într-o zonă cu o biodiversitate atât de bogată. Locul aquapark-ului, care oricum nu respectă prevederile Planului Urbanistic General din cauza depășirii procentului de ocupare a terenului, este la marginea orașului, nu în interiorul lui.”, ne-a declarat și Adrian Dohotaru.

Va fi dezbatere aprinsă în Consiliul local

Consilierii locali vor discuta în ședința de marți, 5 martie, asupra studiului  de fezabilitate al acestui proiect.

Potrivit documentului care va fi supus votului consilierilor, partea exterioară a aquaparkului  va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați.

”Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase.

Vedeta Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziție o parcare cu peste 1.200 de locuri.

Valoarea estimată a investiției este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcției și montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările.

Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere și a unei zone de activități sportive.”, a scris primarul Emil Boc pe pagina sa de facebook.

aquapark 1 aquapark 2 aquapark 3 aquapark 5 aquapark 2 aquapark 3 aquapark 4 aquapark 6 aquapark aquapark 2 - Copy
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu