Galerie foto | CFR a pierdut prima bătălie cu Slavia Praga. Dane, mai fă o minune!

Foto: Dan Bodea

CFR Cluj a pierdut în Gruia cu 0-1 în fața Slaviei Praga și s-a cadorisit cu un nou meci infernal săptămâna viitoare în capitala Cehiei. Dincolo de înfrângere, deloc atât de gravă precum pare, Clujul a respirat cu nesaț din nou aerul tare al Champions League. Imnul celei mai faimoase competiții inter-cluburi din lume a răsunat din nou în Gruia și n-a fost român de pe stadion să nu înhațe telefonul și să nu imortalizeze momentul. Și să nu-i tresalte sufletul de bucurie. Și de mândrie că țin cu echipa care de doi ani face legea în fotbalul românesc.

N-a fost de astă dată în Deal nici Chelsea, și nici Manchester United, Bayern Munchen, nici măcar AS Roma. A fost doar campioana Cehiei, una ce-i drept puternică, robustă și tare muncitoare, dar indusă excesiv în mințile noastre drept o adevărată sperietoare. Dan Petrescu o dădea deja mare favorită încă dinainte ca turcul Cakir să fluiere începutul partidei, cu bugetul uriaș în comparație cu al nostru, cu și cu și cu.Ba mai mult, pe post de cobe cu brevet deja, ”Bursucul” a și anticipat că cehii vor înscrie la Cluj, ba chiar și spunea că nici nu le va fi greu să o facă. Ne-am obișnuit deja cu tactica lui Dan de a juca la două capete oarecum, dar așteptam cu toții aseară și reușita alor noștri, așa cum și cotele de la pariuri dădeau un foarte probabil ”gol-gol” înainte de meci.

Foto: Dan Bodea

Tribune frumoase și pline, galerii în formă mare de ambele părți, o masă a presei cu ziariștii cehi cuminți și modești. Dar și cu câțiva înțepați autohtoni care se străduiau de mama focului să nu pară conectați la evenimentul din capitala fotbalului românesc, pozând în mari moraliști și cunoscători ai fenomenului, de parcă aveau parte de un meci de Liga Campionilor în fiecare seară în sufrageria lor.

CFR-victorie, CFR-victorie”, tribunele freamătă sub strigătul de luptă al celor veniți să se bucure de o seară de care țara asta n-a mai avut parte de ani mulți. Meciul începe. E multă încrâncenare acolo jos, pe dreptunghiul verde. Ai noștrii nu sunt deloc mai prejos decât cocoșii praghezi. Jucătorii se iau în primire tare de tot încă de la început, fără milă. Dan Petrescu șade pe bancă și pare mulțumit. Jucătorii săi au avut de la cine învăța spiritul care l-a făcut celebru și apreciat în țara fotbalului. Omrani e aproape să-i sufle portarului ceh balonul, iar Țucudean este deposedat de minge cu disperare de fundașii Slaviei. Era doar minutul 9.

Cehii sunt însă nu doar fiare, ci și niște jucători care știu mai bine decât noi să ajungă la poartă. Și mai rapid. În min.11, Boril șutează violent din vole peste poarta lui Arlauskis. Peste alte două minute, Stanciu îl lansează perfect pe Olayinka care pătrunde vertiginos în careul nostru. Cei neînțepați tremură, dar totul se termină cu bine pentru că la capătul centrării n-a venit niciun coechipier de-al său. Este minutul 20 și Dan Petrescu stă suspect de cuminte pe banca CFR-ului. Același Olayinka îl încearcă cu un șut sănătos pe goalkeeperul nostru, însă și acum fără succes. E presiune mare a cehilor, și căpitanul lor, Soucek, dă o chiflă dintr-o poziție ideală de a marca.

Foto: Dan Bodea

Urmează minutele care puteau scrie o altă istorie a meciului din Gruia. Minutul 27, Djokovic deviază subtil pentru Țucudean, dar lovitura sa de cap din 6 metri este scoasă incredibil în corner de portarul Kolar. Gruia vuiește, ocazie uriașă pentru CFR. Minutul 28, Slavia are un corner de lîngă poarta care dă acces ambulanțelor pe terenul de joc. Stanciu, românul nostru Stanciu, stă și cugetă înainte de a lovi balonul. ”Hai să încerc una ca pe maidan”, parcă-și spune fosta perlă a etern vicecampioanei cu patru litere. Zis și făcut. Când toată lumea altepta centrarea în careu, românul nostru trimite o boltă spre unul din coechipierii săi aflat undeva pe la 25 de metri de careul nostru, liber ca pasărea cerului. Masopust, căci el era cel fără nimeni în preajmă, preia și trimite într-o doară spre poarta noastră. Toți sunt uluiți, așa ceva n-am mai văzut de când eram copii. Mingea se duce, și se tot duce, parcă la ralanti, spre buturile lunganului Arlauskis. Nu se poate să ajungă până acolo, ne spunem. Buclucașa minge se strecoară însă prin pădurea de picioare din careu și, ireal, se oprește în plasă. E momentul în care și Arlauskis zboară după fluturi. În loc de 1-0, se face 0-1 și e delir în tabăra ”verzilor”. Ne-au făcut ca la Nufărul.

Golul a turnat plumb în picioarele alor noștri, iar cehii zburdă pe gazonul perfect din Gruia în căutarea golului doi. Ni se face teamă și avem frisoane pe șira spinării ori de câte ori terenul se înclină spre poarta noastră. Ne gândim la spusele lui Dan Petrescu de dinainte de meci, dar tot un cobe rămâne. În min.31, atacantul lor cu nume celebru, Mick van Buren, ne urcă pulsul la 200 după ce lovește balonul cu capul, dar scăpăm. Oarecum acesta dă de pământ, după care aterizează cuminte pe plasa porții. Ceferiștii sunt anesteziați în continuare după golul primit și nu le iese mai nimic. Vine însă pauza izbăvitoare. Aflăm că statistica a fost net de partea oaspeților, măcar în ce privește posesia mingii. Dane, Dane, multe mai știi tu…

Mai avem însă o repriză. Petrescu mută încă din start, și-l scoate de pe teren pe Țucudean. Intră Rondon, care în min.51 țintește bara porții cehe. Nu se poate așa ceva. Peste doar un minut, Bordeianu trimite o ghiulea din afara careului, dar mingea de Champions League e cu fițe în seara asta și trece de puțin pe lângă poartă. E un alt CFR acum pe teren. Tribunele explodează. Se tropăie și se cere cu disperare golul egalizator. Minutul 53, Djokovic cade în careu, dar se pare că VAR-ul e inert în seara asta. I-am prins în trecătoare pe cehi și ne năpustim cu furie asupra lor. Minutul și ocazia de gol pentru plăieșii lui Dan. Minutul 53, Rondon sutează și el la poartă dintr-o poziție foarte bună, însă bravul Kolar respinge din nou în corner. În min.60, acesta culege balonul de pe capul lui Omrani. N-avem noroc nici de data asta.

Mai e timp, însă. Rondon cere și el penalty în min.67, dar turcul e ferm pe poziție, și nici dinspre VAR nu se dau deloc semne că ar fi fost ceva dubios în careu. Al naibii VAR-ul ăsta, l-am ateptat ca pe Dumnezeu, și acum ne dă cu tifla. Cehii fac între timp două schimbări, au nevoie de suflu proaspăt pentru că se sufocă. Intră și la noi Păun, în min.72, după ce Soucek trimite periculos cu capul peste transversala noastră. Reluăm asaltul și peste un minut Deac îl servește impecabil pe Rondon, al cărui șut este prins din nou de portarul celor de la Slavia.

Foto: Dan Bodea

Golul plutește în aer, cum ar spune înțepații. În min.78 se întâmplă minunea. Omrani este secerat în suprafața de pedeapsă, iar turcul Cakir arată punctul cu var. E penalty pentru CFR! Francezul face ca și la Glasgow și înșfacă balonul. Hai, Bilel, dă-le gol! Îmi trece prin minte un gând, acela cu ulciorul, dar îl alung. Arbitrul face curățenie în careu. Omrani e față în față cu norocosul de până atunci Kolar. Sunt destui spectatori care-și acoperă ochii cu palmele și spun repede un ”Doamne ajută”. Nu e însă să fie, șutul golgheterului CFR-ului e anemic, și, mai mult, pe centrul porții. Nu e 1-1, deși am fi meritat cu prisosință golul egalizator. Mai zvâcnim, dar momentul trecuse deja atunci, cu 12 minute înainte de finalul partidei. Meciul se termină, și totul se va decide miercurea viitoare la Praga. Înțepații zâmbesc, dar nu-i nimic. Să fie păcatul meu de greșesc, dar spun că de la Praga ajungem direct în grupele Champions League.

Sunt foarte dezamăgit, dar băieții mi-au spus că o întorc la Praga”

La conferința de presă de după meci, Dan Petrescu nu și-a ascuns dezamăgirea pentru rezultatul final al partidei.

Sunt foarte dezamăgit. Slavia a jucat foarte bine, au dat un gol ciudat, ne-au dominat prima repriză, dar nu țin minte o ocazie clară de gol din partea lor. Noi am ratat două mari ocazii în prima parte, am lovit bara și am ratat și un penalty în repriza a doua. Mergem la Praga să ne jucăm șansa. Golul acela.. N-a fost un șut atât de puternic, sper ca în meciul retur să reușim și noi unul la fel. Cehii ne-au bătut cu posesia, cu pasele, dar n-au avut nicio ocazie clară de gol.

Nu sunt supărat că am pierdut, cum nu eram supărat nici dacă pierdeam la Glasgow, dar să ai un singur șut pe poartă și acela să fie gol… Am avut și noi 4-5 ocazii de a marca, dar… La acest nivel nu-ți poți permite să ratezi, așa cum am făcut-o noi. Dacă marcam din 11 m, sunt convins că am fi câștigat partida.

Toată lumea vrea încă o minune, și eu vreau asta! După meci, băieții erau încrezători și mi-au spus că o să întoarcă rezultatul la Praga. Ei știu mai bine, i-au simțit pe adversari acolo, în teren. Din păcate, nici la acest meci nu o să mă pot baza pe Culio, și nici pe Vinicius.”, a declarat Dan Petrescu la finalul partidei.

Dacă va obține calificarea la Praga, CFR Cluj va reuși ceea ce nicio echipă românească n-a mai reușit, adică să ajungă în grupele Champions League după ce a parcurs toate tururile preliminare ale competiției. În caz de eșec, campioana României va evolua în grupele Europa League.

Galerie foto: Dan Bodea

_0IMG_4164 _0IMG_4167 0002W0A5445 002W0A5269 002W0A5275 002W0A5288 002W0A5313 002W0A5315 002W0A5337 002W0A5391 002W0A5393 002W0A5415 002W0A5478 002W0A5486 002W0A5522 002W0A5548 002W0A5560 002W0A5562 002W0A5584 002W0A5609 002W0A5633 002W0A5641
<
>
Foto: Dan Bodea
Distribuie:

Postaţi un comentariu