Galerie foto | Actorii clujeni s-au alăturat magistraților în protestele împotriva OUG 7: ”Respectul pentru justiție nu e opțional”

Foto: Dan Bodea

Mai mulți actori care urmau să joace în piesa Țiganiada din această seară, au ieșit în fața Teatrului Național din Cluj, alăturându-se astfel protestelor magistraților împotriva Ordonanței de Urgență 7/2019.

Protestul actorilor clujeni a avut loc înaintea începerii spectacolului și s-a derulat în liniște timp de 15 minute. Actorii aveau pancarte pe care se putea citi: ”Vrem un stat de drept”, ”Susținem protestul magistraților”, ”Respectul pentru justiție nu e opțional”, ”Vrem o justiție independentă”.

”Ne arătăm solidaritatea față de gesturile de protest din ultimele zile ale magistraților. Dorim să dispară OUG 7 și ne dorim să trăim într-un stat de drept. Gestul nostru vine ca răspuns la inițitativa colegilor din Teatrul Național București. Misiunea actorilor sau a artiștilor dintr-un oraș nu e doar aceea de a aduce bună dispoziție sau de a fi niște simpli entertaineri, ci cred că au și datoria de a semnala problemele care se întâlnesc în societatea în care trîiesc. Credem că și acesta este scopul teatrului.”, a spus Ionuț Caras, unul dintre actorii participanți la protestul din fața Naționalului clujean.

Alături de Ionuț Caras, au participat la protest actorii Cristian Grosu, Diana Buluga, Matei Rotaru, Radu Dogaru, Cosmin Stănilă, Elena Ivanca, Alexandra Tarce, Anca Hanu și Adriana Băilescu.

Actorii au purtat pe braț o banderolă albă. Ei au anunțat că nu vor renunța la ea până când OUG 7 va fi retrasă.

”Această banderolă albă înseamnă pentru noi libertate de expresie, înseamnă că suntem alături de magistraţii care au avut curaj şi au ieşit în stradă, înseamnă că susţinem statul de drept”, este mesajul actorilor.

Zilele trecute, actorul Teatrului Național din București, Marius Manole, a publicat pe Facebook un mesaj video prin care îşi îndemna colegii artişti să se alăture protestului magistraţilor faţă de OUG 7.

„Îndemn toţi colegii din teatrele din România să iasă duminică, 3 martie, chiar dacă au, chiar dacă nu au spectacol, şi să le arătăm astfel guvernanţilor că nu cedăm, că nu suntem un popor uşor de umilit şi de îngenuncheat şi că sunt încă oameni care luptă pentru libertate. Hai, România!”, a spus Marius Manole.

OUG 7 care modifică prevederi din legile justiţiei a fost criticată vehement de magistraţi şi a determinat proteste ale acestora, inclusiv suspendarea activităţii mai multor instituții de pe întreg teritoriul țării.

Galerie foto: Dan Bodea

protest 4 protest actori 2 protest actori 3 protest actori 5 protest actori 6 protest actori 7
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu