GALERIE FOTO| A ieșit soarele pe strada Electric Castle

Foto: Dan Bodea

S-a tot vorbit despre faptul că la Cupa Mondială din Rusia a fost vreme bună pentru că Vladimir Putin ar fi folosit metode neortodoxe pentru a alunga vremea rea din orașele în care s-au disputat meciuri. Nimeni nu are de unde să știe sigur dacă la Castelul Banffy din Bonțida a ajuns președintele rus și dacă vremea bună poate fi legată cumva de o conspirație mondială, dar clar este faptul că, pentru al doilea an consecutiv, ploaia a fost doar invitată la Electric Castle și nu „vedetă”, ca în anii trecuți. Iar anul acesta, mai mult ca niciodată, fanii festivalului-fenomen au putut să se bucure de eveniment așa cum a fost gândit: fără a fi nevoie să suporte prea mult capriciile vremii, fără să se ascundă 4 zile sub pelerine și ziduri și, mai ales, fără să fie nevoie să își vadă băuturile diluate cu apă de ploaie.

La precedentele ediții, rar ai putut vedea oameni care să se poată relaxa pe iarbă, la apus (Foto: Dan Bodea)

Pe scurt, despre EC 2018

Foarte pe scurt, a plouat. Dar puțin. Puțin, așa, cât să ne amintim că Electric Castle nu are o mascotă oficială tocmai pentru că ploaia îi e parte a branding-ului. A plouat ceva în prima zi, de miercuri, a plouat și joi când parcarea era ca o pârtie, dar zăpada era înlocuită de noroi și săniile de mașini. După care a ieșit soarele și așa a rămas.

S-a consemnat inclusiv momentul absolut istoric în care, în perimetrul festivalului, a fost rostită de mai multe ori expresia „incredibil cât de cald poate fi”. Și nu, reacția nu îi aparține vreunei chifle de burger lăsată prea mult pe grătarul încins.

Fără ploaie, zecile de mii de petrecăreți au putut să se bucure de ceea ce Electric Castle a încercat să livreze de la bun început și chiar a livrat, reușind să transforme ploaia din impediment, în componentă a unei experiențe unice. Ce-i drept, nu sunt prea multe evenimente la care să poți fi murat în ploaie și să îl ai la main-stage pe Skrillex, de exemplu.

Cu vreme bună, Electric Castle a avut un trafic total de peste 200.000 de „festivalieri”. Apropo, festivalul rupe în fiecare an tot felul de bariere și își bate propriile recorduri, dar încă nu a făcut ca „festivalier” să fie un cuvânt corect în limba română. Deci n-ar strica să scăpăm de el, dacă tot am scăpat de ploaie.

Revenind în festival, ediția a șasea a evenimentului a continuat tradiția „Zilei zero”, de miercuri. În 2017, Ziua Zero era mai mult pentru instalarea în festival și, pe alocuri, chiar se mai lucra în anumite zone. Un fel de zi de lucru, care seara se încheie cu niște concerte. Cam ca Ajunul de Crăciun, când acasă mai facem niște cozonaci, mai facem curățenie, dar seara ne punem istoviți la masă și ne pregătim pentru zilele de petrecere. Ei bine, în 2018, ziua de miercuri a fost foarte ofertantă. La scena principală, vedeta a fost Damian Marley, fiul faimosului Bob Marley, în timp ce la Hangar, trupa CLASS a făcut un show trăznet, care s-a încheiat cu solista trupei, Mihaela Cernea, în lacrimi.

În lipsa averselor de ploaie, oamenii au simțit nevoia să se mai răcorească

Să fie povești

Electric Castle nu mai de mult timp doar despre muzică. Experiența festivalului e ceea ce îi atrage pe cei mai mulți dintre participanții deveniți între timp „clienți” veterani. Invariabil, Electric Castle livrează în fiecare an momente memorabile. Dincolo de deja faimoasa „Royal Wheel” și toate activitățile propuse de către brandurile care vin în festival, evenimentul oferă anual măcar o poveste cu care să te întorci acasă și să o tot poți repeta de fiecare dată când te vezi cu prietenii care nu au ajuns la Bonțida nici anul acesta.

Pentru 2018, aproape fără posibilitatea de a avea competiție, povestea festivalului a fost Jessie J și cele 5 minute de glorie pe care i le-a oferit Adaliei, o fetiță de 10 ani. Am putea să povestim momentul, dar a făcut deja artista britanică și ar fi păcat să nu îi dăm cuvânt.

„Am văzut că agenții de pază țineau niște fani în spate, așa că le-am cerut să îi lase să vină în față. În jur de 200 de oameni erau acolo. Iubirea și pasiunea din ochii lor era ireală. Am observat o fetiță în mulțime. I-am spus: „Poți să cânți? Am senzația că poți”. A răspuns că da. I-am spus: «Mai am 20 de minute de concert și 15 minute de muzică, asta înseamnă că mai rămân cu 5 minute la dispoziție. Vreau să ți le ofer ție». Chipul i s-a luminat și a fugit pe scenă.

O cheamă Adalia și are 10 ani. I-am șoptit: Vrei să cânți «Price tag»? Și mi-a spus că nu, vrea să cânte Masterpiece”, a scris artista pe contul ei de Instagram.

Electric Castle Festival ??Held in the Transylvanian domain of the Bánffy Castle, near Cluj-Napoca in Romania ✨ 22nd July 2018 ? I had seen the security were keeping some fans behind a screen so I asked them to come forward to the front. About 200+ heartbeats tan and watched at the front of the barriers. The love and passion in their eyes was UNREAL. I noticed this little girl. I said “Can you sing, I feel like you can” she said “Yes” I said “I have 20 mins left in my set and 15 mins of music, that means I have 5 minutes of time. I want to give those 5 minutes to you” Her face lit up ?❤️✨ she ran up on stage… I asked her name “Adalia and I am 10 years old” I whispered in her ear “do you want to sing Price tag” she said “No Jessie J I want to sing masterpiece” that was the next song on the setlist. I was like “Okaaaaay girl let’s go – track or acoustic” Adalia said “track” I said “first or second verse” she said “first please” WHEN Atalia opened her mouth to sing. EVERY person in the audience / my band / my crew and I were blown away!!!! MAGIC!!! WOW!!! Those moments you can’t stage. Light, energy, love gave us all that moment. Atalia you gave me one of my favourite moments of my whole career. You blessed our ears and our hearts. THANK you for showing me how brave, fearless, professional and bright you are. When we finished i said “anything you would like to say to the audience” she said “I love them” ?? It was one of the most inspiring things that has happened on stage for me in a long time. I feel lucky I got to sing with you. ❤️

A post shared by J E S S I E . J (@jessiej) on

Altfel, ca în fiecare an în această perioadă, Bonțida a redevenit pentru câteva zile centrul distracției în România. Și acum, o temă pentru meditație: câți ani mai trebuie să treacă până când localitatea aflată la nici 30 de kilometri de Cluj să atragă atenția și altor oameni, dincolo de fanii Electric Castle sau de organizatorii evenimentului. Să atragă atenția, de exemplu, autorităților, care să mai pună niște asfalt între craterele de pe drumurile bătătorite parcă de ostași romani, să mai arunci niște mărunțiș înspre Castelul Bonțida de a cărui renovare se ocupă doar organizatorii EC și să mai investească în sat, care trăiește doar în zilele în care, din curțile castelului răsuna muzica ce adună oameni de pe tot mapamondul.

Foto: Dan Bodea

Electric Castle 2018_DB (3) Electric Castle 2018_DB (2) Electric Castle 2018_DB (1) Electric Castle 2018_DB (31) Electric Castle 2018_DB (26) Electric Castle 2018_DB (27) Electric Castle 2018_DB (28) Electric Castle 2018_DB (29) Electric Castle 2018_DB (30) Electric Castle 2018_DB (25) Electric Castle 2018_DB (24) Electric Castle 2018_DB (23) Electric Castle 2018_DB (22) Electric Castle 2018_DB (21) Electric Castle 2018_DB (16) Electric Castle 2018_DB (18) Electric Castle 2018_DB (17) Electric Castle 2018_DB (19) Electric Castle 2018_DB (20) Electric Castle 2018_DB (15) Electric Castle 2018_DB (14) Electric Castle 2018_DB (12) Electric Castle 2018_DB (13) Electric Castle 2018_DB (8) Electric Castle 2018_DB (11) Electric Castle 2018_DB (7) Electric Castle 2018_DB (6) Electric Castle 2018_DB (9) Electric Castle 2018_DB (10) Electric Castle 2018_DB (5)
<
>
La precedentele ediții, rar ai putut vedea oameni care să se poată relaxa pe iarbă, la apus (Foto: Dan Bodea)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu