Furtul tablourilor din Rotterdam va fi ecranizat

Cristian Movilă şi Tudor Giurgiu fac un film după furtul tablourilor din Rotterdam

Furtul celor șapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, opera unui grup infracţional alcătuit din şase romani, devine subiect de film.

Regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, alături de fotograful Cristian Movilă dezvoltă un proiect de lung-metraj care redă pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariţie prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depăşeşte, conform experţilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de opere de artă pe plan mondial.

Cei doi împreună cu echipa lor sunt în plină documentare,  i-au intervievat deja pe cei implicaţi în jaf şi lucrează în paralel la realizarea scenariului, se arată într-un comunicat de presă.

„Subiectul mi se pare că are un potenţial extraordinar iar vizitele făcute la Carcaliu, discuţiile cu cei implicaţi, ambianţa specială din sat, toate acestea m-au convins că există material pentru un film absolut special. L-am contactat pe Tudor, un vechi prieten şi colaborator, şi sunt convins că împreună vom putea aduce această poveste pe marele ecran. Dincolo de povestea aproape fantezistă, dar atât de reală, ce mă fascinează la întregul caz e că devine un argument foarte prezent intr-o discuție care durează de secole. Care e valoarea operei artistice și cât de mult variază ea funcţie de publicul care o apreciază. Am văzut cu toții tablourile, opere inestimabile valorînd milioane de euro, dar cât valorează de fapt un Picasso in mâna unei mame care crede că își ajută fiul?”, a încheiat fotograful Cristian Movilă.

 

„Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de acţiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia şi motivaţiile autorilor jafului, faptul că provin dintr-o comunitate de lipoveni izolată, care trăieşte într-un sat locuit preponderent de vîrstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifică unei poveşti cu iz universal. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuţie internaţională, în care să se regăsească actori europeni şi americani de top”, a mărturisit Tudor Giurgiu.

Cele şapte tablouri de zeci de milioane de euro,  au fost furate din Olanda în doar 2 minute si 48 de secunde, au fost aduse în țara noastră  în trei perne şi se pare că au sfârşit într-o sobă din satul Carcaliu. Cercetările procuraturii sunt  în curs de desfăşurare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu