Actualizare + foto | Fotografii făcute de geograful francez de Martonne, acum 100 de ani, expuse la Cluj

Luni, 13 decembrie, ora 13. 30, a avut loc în foaierul Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai” vernisajul expoziției franco-române „1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România”.

Expoziția este realizată de către CNRS (UMR Géographie-cités) – Franța, în colaborare cu Universitatea Sorbona din Paris și Universitatea “Babeș-Bolyai” (Facultatea de Geografie și Muzeul de istorie a Universității).

Cele 8 postere ale expoziției prezintă, atât în format tipărit, cât și în variantă digitală (prin coduri QR și un site special) povestea faimoaselor excursii științifice conduse de geograful francez Emm. de Martonne pe teritoriul statului român, în cadrul frontierelor rezultate în urma Primului Război Mondial.

Aceste expediții au avut un rol însemnat atât în aprofundarea cunoștințelor geografice despre România, cât în formarea unor specialiști ca Romulus Vuia, Raul Călinescu, Vintilă Mihăilescu, Tiberiu Morariu ș.a. Proiectată minuțios de către savantul francez și sprijinită cu toată convingerea de către profesorul George Vâlsan și colaboratorii săi de la Universitatea din Cluj, campania de teren din vara anului 1921 a constat în trei mari excursii:

  • prima în Munții Apuseni (Muntele Mare, Padiș-Bătrâna, Biharia, Trascău și Metaliferi), desfășurată între 15 și 25 iulie;
  • a doua, în Munții Retezat-Godeanu, Munții Banatului și valea Dunării, între 1 și 17 august;
  • cea de-a treia, între 26 august și 11 septembrie, în Munții Rodnei, Alpii Bucovinei, Basarabia, Moldova și împrejurimi, Colinele Moldave din dreapta și stânga Prutului și Dobrogea Septentrională. Itinerariile campaniei au însumat peste 3.500 km parcurși în cele mai diverse modalități (pedestru, călare, cu automobilul, trenul și vaporul).

La aceste  expediții conduse de Emm. de Martonne au participat, alături de cadre didactice și studenți ai Institutului de Geografie din Cluj și reprezentanți din alte instituții,precum profesorul Mihai David de Universitatea din Iași, Vintilă Mihăilescu, viitorul faimos geograf de la Universitatea din București, geologi renumiți precum G. Munteanu Murgoci, Gheorghe Macovei și Ion S. Atanasiu, Gheorghe Kirileanu, bibliotecarul Curții Regale, mai mulți profesori secundari, cadre militare de rang înalt ș.a.

Rezultatele științifice ale campaniei din 1921 au fost publicate de Emmanuel de Martonne în Lucrările Institutului de Geografie, volumul I (1922, apărut în 1924), într-un amplu articol, redactat în limba franceză, intitulat Excursions géographiques de l’Institut de Géographie de l’Université de Cluj en 1921. Résultats scientifiques, pp. 45–211.

Expoziția „1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România” se înscrie și continuă seria aniversărilor dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918, centenarului înființării Universității Românești din Cluj (actuala Universitate

Babeș-Bolyai) și centenarului geografiei românești clujene, fondată tot în anul 1919. Totodată, această expoziție face parte dintru-un apmlu proiect francez de digitizare și punere în valoare a contribuției științifice a lui E, de Martonne la istoria și dezvoltarea geografiei mondiale.

Expoziția va putea fi vizitată la Colegiul Academic de pe strada E. de Martonne nr.1 până pe 15 ianuarie 2022, de luni până vineri, între orele 10-17.

Versiunea digitală a expoziției este accesibilă la adresa: https://miralta-edito.wixsite.com/centenaireexposition

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu