FOTO | Polițiștii clujeni au ieșit din nou în stradă: ”Statul român este un infractor dovedit”

Foto: Transilvania Reporter

Polițiștii au ieșit în stradă pentru a doua oară în decurs de o săptămână. La Cluj, față de protestul precedent, au participat acum circa 300 de polițiști din Cluj, Satu-Mare și Mureș, care și-au strigat nemulțumirile în fața sediului Prefecturii Cluj.

Polițiștii solicită:

  • aplicarea în integralitate a legii salarizării, Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
  • actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii 223/2015.

Foto: Transilvania Reporter

Au fost respinse amendamentele cu măririle drepturilor salariale. E vorba de punerea în aplicare a Legii 153/2017lege care a fost votată în Parlament și promulgată de președintele României, cu toate acestea se refuză punerea în aplicare a acestei legi. Din 2010, aceste familii ocupaționale pe care le vedeți aici sunt în permanență defavorizate. Asta ne doare cel mai tare, tocmai de aceea ne aflăm acum, aici, în stradă, dar și pentru îndemnizarea pensiilor militare de stat, care nici acestea n-au fost indexate potrivit Legii 223/2015.

Dacă nu se rezolvă nimic nici acum, vom continua cu protestele, cu toate formele de protest legale pe care le avem la dispoziție, și, ulterior, ceea ce ne mai rămâne la îndemână, să ne adresăm instanțelor de judecată”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Cosmin Andrei Prodan, președintele filialei Cluj a Sindicatului Democratic al Polițiștilor din România – SidePol.

Vă dați seama că veniturile noastre stagnează, în timp ce toate prețurile cresc. Nicăieri în lume, munca nu este gratuită, pentru munca pe care o prestăm avem, deci, pretenția să fim plătiți, așa cum au dat legea. Despre asta e vorba, pentru unele categorii aceasta se aplică, pentru altele nu. Nu e firesc, ăsta e motivul pentru care am ieșit în stradă iar”, ne-a mai declarat unul dintre participanții la protest.

E ciudat să vezi polițiștii ieșind la proteste, da, dar e legitim pe undeva, pentru că eu, în 30 de ani de activitate, am învățat că cel care nu respectă legea este un potențial infractor. În momentul în care este dovedit de instanță că a încălcat legea, atunci este deja un infractor. Legislația pe care tot ei au făcut-o, și pe care nu au pus-o în aplicare, pe mine mă duce cu gândul că ei sunt niște infractori. E simplu, au făcut p lege, pe care, tot ei, n-o mai pun în aplicare. Sunt hotărâri ale instanței care spun că aceste drepturi trebuie să ne fie date, dar, cu toate astea, nu sunt puse în aplicare. Acestea au fost blocate încă din 2019, după care am primit doar niște firimituri, să le spun așa, dar la aplicarea unitară a legii nu s-a mai ajuns niciodată”, ne-a declarat un alt polițist protestatar.

Foto: Transilvania Reporter

La protestul de astăzi au participat polițiști din Sindicatul Polițiștilor Europeni – EUROPOL Cluj și Mureș, Sindicatul Democrat al Polițiștilor – SIDEPOL, Sindicatul Național al Polițiștilor din România – DECUS, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – SNPPC, Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla și Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră Satu-Mare.

Galerie foto: Transilvania Reporter

IMG_6365 IMG_6367 IMG_6368 IMG_6369 IMG_6370 IMG_6378 IMG_6379 IMG_6380 IMG_6381 IMG_6383
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu