FOTO | Lansare de candidați. Vasile Dâncu, PSD: Vă chem să ne fiți alături în această epocă nouă, de reconstrucție a social-democrației din Transilvania

Foto: Dan Bodea

PSD Cluj și-a lansat astazi candidații pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. La Senat, lista este deschisă de prof.univ.dr Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, în timp ce la Camera Deputaților prima poziție este ocupată de Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institului Oncologic din Cluj-Napoca

În discursul său, sociologul Vasile Dâncu a transmis dorința actualei conduceri a PSD de a restaura din temelii relația sa cu electoratul, în special cu cel din Transilvania, una de renaștere, de reformare a social-democrației din România.

”Transilvania, victima centralismului de la București”

”S-a rupt ceva din simpatia electoratului față de noi. Organizațiile noastre au fost bulversate de multe ori de decizii absurde de la București, de oameni parașutați, trimiși aici să conducă fără să aibă o legitimitate internă în organizațiile noastre.

E adevărat că în ultimii 10-15 ani, Transilvania a fost și victima unui anumit tip de centralism venit de la București, un centralism care a ținut mai ales de guvernele de dreapta. Asta a făcut ca PSD să piardă foarte mult în Transilvania, acest lucru și pentru că, de foarte multe ori, PSD a fost asociat cu statul român dintr-un motiv foarte simplu, anume că PSD a fost principalul partid care a contribuit la modernizarea României, care a contribuit la investiții și la construcția României.

În ultimii ani, și PSD a greșit față de electorat. Electoratul din Transilvania este poate, câteodată, mai sensibil decât cel din alte zone la lucruri care poate uneori sunt privite prea ușor: la nepotism, la corupție, la unele relații feudale și autocratism. Dar, și ardelenii, care sunt oameni mai aplecați spre cifre și spre concret, recunosc rezultatele. Astăzi, noi venim și recunoaștem greșelile pe care le-am făcut de-a lungul  timpului în ultimii ani, și venim cu o altă conducere și cu un alt stil de lucru. Poate că unii o să strâmbe din nas, dar astăzi vreau să spun că venim cu un nou PSD. Cred că o parte dintre cei care au făcut greșeli nu mai fac parte astăzi din conducerea PSD și, din această cauză, cred că trebuie să ne uităm în altă parte, să ne uităm la rezultatele din ultimii ani.

Voi face o sinteză foarte succintă a ultimilor ani, cu cifre care nu pot fi negate, chiar dacă am văzut că puterea actuală neagă tot ce există: în ultimii 8 ani, când a condus PSD, PIB-ul aproape s-a dublat, de la 596 de mlrd la 1.053 mlrd de lei, cifra de afaceri a tuturor companiilor a crescut de la 250 de mlrd de euro la 360 mlrd de euro, adică cu 50 la sută. Profitul obținut de companii a crescut de la 57 mlrd în 2012 la 143 mlrd în 2019, deci aproape de 3 ori. Salariul minim a crescut cu 120 la sută, de la 550 lei la 1.300 lei, salariul mediu a crescut cu 110 la sută, de la 1.500 la 3.300 lei net. Impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10, iar impozitul pe dividende a scăzut de la 16 la 5 la sută. Salariile din sistemul medical s-au mărit foarte mult, cel din construcții s-a dublat, TVA a scăzut de la 29 la 19 la sută, iar ce la alimente de la 24 la 9 la sută.

”Cei care au greșit au fost schimbați. Vrem să reconstruim și să recâștigăm Transilvania și Banatul”

Așa cum spuneam, cei care au greșit au fost schimbați, venim acum cu o nouă echipă și sper că atâta timp cât politicienii trec, faptele acestea să rămână, pentru că acestea fac parte din viața oamenilor. De aceea, noul nostru program, strategia cu care încercăm să reconstruim și să recâștigăm Transilvania și Banatul, se bazează pe câteva cereri în plus pe care le avem din partea concetățenilor noștri din această parte a țării.

Sunt două lucruri care sunt importante și pe care clasa politică nu le-a realizat îndeajuns în politicile pe care le-au făcut până acum: unul este umanismul, o dimensiune fundamentală a spiritului transilvan. Trebuie să organizăm solidaritatea cu ceilalți. Ceea ce vedem astăzi, când se închid școlile fără să avem o expertiză foarte clară, când pentru că unii nu pot gestiona anumite piețe, se închid toate piețele din România. Asta arată că este nevoie să ne gândim la solidaritate și la umanism la toate categoriile de populație.

Asta facem noi, asta știm să facem noi, social-democrații. Când ne gândim la umanism, ne gândim și la toleranță și la mediul pe care trebuie să-l construim în comunitățile noastre. Am văzut că am fost acuzați de la București, chiar de către președintele României, că vindem Ardealul ungurilor. Sigur că peste 80 la sută dintre ardeleni, dintr-un studiu făcut de noi, au respins această chestiune politică, considerând-o neserioasă, dar încă se încearcă ca pe spinarea comunităților noastre din Transilvania să fim dezbinați și să se facă profit politic. Noi spunem în felul următor: trăim în mediile noastre inter-etnice din Transilvania în mod armonios cu maghiarii, statul român însă, excesiv de centralizat, trebuie să țină cont de excesele pe care în Harghita și Covasna, de exemplu, le fac administrațiile locale împotriva populației române. Asta e o altă problemă, dar să spui că Transilvania este sfâșiată de conflicte inter-etnice cred că este o imagine simplistă pe care noi o respingem.

O altă dimensiune este comunitarismul , care trebuie adăugat politicii noastre naționale. Este una din misiunile noastre, ale noului PSD. Asta înseamnă că trebuie să sprijinim comunitățile să-și dezvolte forme asociative, de la societate civilă până la forme economice, prin care acestea să se adune pentru a construi împreună proiecte comune.

”Comunitățile din Transilvania pot da un exemplu pentru a reconstrui România”

Este nevoie de un alt tip de cadru de referință pentru politica românească, și asta încercăm să  aducem noi, cei din Transilvania. Adică, este important cadrul național, să gândim totul în acest cadru, dar localitatea regiunea, cartierul chiar, sunt cadre de referință pentru politica locală, pentru că aici se joacă identitatea oamenilor. Nu este mai important naționalul decât regionalul, nu este mai important naționalul decât localul, trebuie să existe un echilibru între aceste lucruri.

Răspunsul nostru la aceste provocări pe care societatea transilvană ni le pune în fața noastră, este o nouă politică social-democrată, și încercăm să arătăm acest lucru.

Ceea ce a funcționat la Bistrița și în alte locuri din țară, încercăm să aducem și aici la Cluj și în restul organizațiilor din Transilvania. O latură importantă este deschiderea partidului. Noi astăzi, și aici și în alte zone, am adus în rândurile noastre foarte mulți specialiști. Deocamdată avem foarte mare nevoie de specialiști în domeniul medical, în domeniul politicilor de sănătate. Vom continua pe viitor să aducem intelectuali și tineri din toate zonele politice. Suntem deschiși, și asta e foarte important, și îi chem pe toți cei care, într-un fel sau altul, au fost răniți de organizația noastră, sau care într-un anumit moment politic au fost dați la o parte. Oricine dintre cei care gândesc de stânga, care sunt social-democrați în convingere și prin valori sunt așteptați să fie alături de noi în această epocă nouă, de reconstrucție a social-democrației din Transilvania.

Transilvania are nevoie de echilibru. Transilvania are în spiritul culturii ardelene acest echilibru. Nu sunt normale comunitățile în care un singur partid are monopolul consiliului local, al celui județean, al tuturor organismelor. Asta am văzut că își dorește un singur om din România, mereu să nu existe opoziție, să dispară social-democrația, să aibă totul al lui. Acest lucru nu este normal pentru democrație. Noi milităm pentru împărțirea puterii în comunități, să colaborăm, să participăm la reconstrucția României. Pentru că, România arată în acest moment că are un stat slab, care nu are resurse să facă politici pentru a nu elimina milioane de copii din sistemul școlar, sau a nu ucide din incompetență oameni la ATI-uri. Acest stat român trebuie reconstruit și cred că comunitățile noastre din Transilvania pot da un exemplu pentru a reconstrui România”, a spus Vasile Dâncu în discursul de lansare a candidaților social-democrați în lupta electorală pentru Parlamentul României.

Candidații PSD Cluj pentru alegerile din 6 decembrie:

Senat:

  • Vasile Dâncu
  • Răzvan Ciortea
  • Gina Claudia Anastase
  • Mihai-Grigore Mocanu
  • Florin Groza
  • Laurențiu Oprea

Camera Deputaților:

  • Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu
  • Alexandru Cordoș
  • Ovidiu-Ioan Săcară
  • Horia-Dorin Chirteș
  • Cornel Itu
  • Laura-Elena Chiorean
  • Mădălin-Laurențiu Glăvan
  • Vasile Sălătioan
  • Teodora Muncelean
  • Marinel Băgăcean
  • Maria-Gabriela Gherman
  • Dragoș-Teodor Lup

Galerie foto: Dan Bodea

002W0A9051 002W0A9099 002W0A9112 002W0A9176 002W0A9200 002W0A9215 002W0A9243 002W0A9265 002W0A9276 002W0A9320 002W0A9361 002W0A9388
<
>
Foto: Dan Bodea
Distribuie:

Postaţi un comentariu