FOTO | Episcopul Nicolae Ivan, omagiat la împlinirea a 100 de ani de la întronarea sa în Biserica din Deal

Foto: Dan Bodea

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 2 decembrie 2021, o masă rotundă omagială şi o lansare de carte în cinstea Episcopului Nicolae Ivan, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la alegerea ierarhului ca prim întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului, de obârșie ștefaniană, relatează Radio Renaşterea.

Evenimentul,  înscris în seria de manifestări cultural-religioase prilejuite de Centenarul Eparhiei, a avut loc de la ora 17:00 în biserica parohială „Sfânta Treime”, cunoscută și sub numele de Biserica din Deal, prima biserică ortodoxă din Cluj-Napoca unde, în urmă cu 100 de ani, la data de 6 decembrie 1921, a fost întronizat Episcopul Nicolae Ivan.

Foto: Dan Bodea

Personalitatea ierarhului de numele căruia se leagă ridicarea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost evocată de: IPS Mitropolit Andrei; preot-paroh Cristian Baciu; Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca;  Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române; Prof. univ. dr. Șerban Turcuș – cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca; Dr. Adrian Crivii – președintele Clubului Oamenilor de Afaceri din cadrul Fundației „Transilvania Leaders”; Dr. Varga Attila – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca; Dr. Mircea Gheorghe Abrudan – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca.

În cuprinsul evenimentului a fost lansată și prezentată monografia Bisericii din Deal, al cărei autor este pr. Florea Mureșanu. Cartea a apărut în anul 1942 și a fost reeditată anul acesta, în contextul Centenarului Eparhiei Clujului.

La finalul evenimentului, pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar istoricului dr. Varga Attila, i-a oferit o diplomă de aleasă cinstire.

Anul 2021 stă sub semnul împlinirii unui secol de la reînfiinţarea Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu sediul la Cluj, prin instalarea întâiului ierarh, în persoana Episcopului Nicolae Ivan (1921-1936), a menţionat preotul paroh Cristian Baciu de la biserica „Sfânta Treime” din Cluj.

Această biserică a avut statut de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită, în anul 1933, actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Episcopul Nicolae Ivan a păstorit Eparhia clujeană cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima Clujului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei”, a mai spus pr. Cristian Baciu.

Galerie foto: Dan Bodea

Biserica din Deal, simpozion 01 Biserica din Deal, simpozion 02 Biserica din Deal, simpozion 03 Biserica din Deal, simpozion 04 Biserica din Deal, simpozion 05 Biserica din Deal, simpozion 06 Biserica din Deal, simpozion 07 Biserica din Deal, simpozion 08 Biserica din Deal, simpozion 09 Biserica din Deal, simpozion 10 Biserica din Deal, simpozion 12 Biserica din Deal, simpozion 13 Biserica din Deal, simpozion 14 Biserica din Deal, simpozion 15 Biserica din Deal, simpozion 17 Biserica din Deal, simpozion 18 Biserica din Deal, simpozion 19 Biserica din Deal, simpozion 20 Biserica din Deal, simpozion 21 Biserica din Deal, simpozion 22 Biserica din Deal, simpozion 23 Biserica din Deal, simpozion 24 Biserica din Deal, simpozion 26 Biserica din Deal, simpozion 27 Biserica din Deal, simpozion 28 Biserica din Deal, simpozion 29 Biserica din Deal, simpozion 30 Biserica din Deal, simpozion 31
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu