FOTO/ Fondurile norvegiene „înverzesc” piața afacerilor din județul Cluj

Foto: Dan Bodea

Zona industrială a Clujului face primii pași spre înverzire. Ikon Ideea, o companie cu sediul în localitatea Apahida, devine „verde” mulțumită unei investiții de aproape 700.000 de euro în retehnologizarea fabricii producătoare de echipamente pentru hidrocentrale.
Ikon Ideea  produce la Apahida turbine, valve şi echipamente metalice pentru hidrocentrale din țări precum Norvegia, Portugalia, Canada şi Statele Unite ale Americii. Compania este pionieră în industria verde, iar investiția de peste 680.000 de euro, din care 350.000 de euro reprezintă finanţarea acordată de statul norvegian, a fost realizată în cadrul programului “Inovare în Industria Verde din România”.

Compania a realizat acest demers în cadrul programului „Thinking for the future”, finanțat cu bani norvegieni  (350.000 de euro), dar și din resursele beneficiarului (peste 340.000 de euro). Cu această investiției, compania urmărește creșterea eficienței prin intermediul noilor tehnologii ce vor fi implicate în procesul de producție, reducerea efectelor nocive pe care utilizarea echipamentelor le au asupra mediului înconjurător, dar și îmbunătățirea competențelor tehnice ale angajaților, care au astfel ocazia să ia un prim contact cu viitorul „verde” al omenirii.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea statului norvegian în România, care a vorbit despre cum poate industria să se bazeze mai mult pe energia verde, dar și despre importanța unor asemenea inițiative.

„Este foarte importantă această parte a economiei. Programul de inovare în industria verde este un program important pentru Norway Grants. Sunt multe parteneriate între România și Norvegia, parteneriate care implică relații între firme private.  Scopul este să cooperăm și să realizăm puncte de producție mai prietenoase cu mediul înconjurător și să lărgim acastă piață. E o ambiție comună pe care Norvegia și România o au. Mă bucur să fiu aici și să văd că Ikon Ideea a avut această inițiativă. Mentalitățile se schimbă și asta putem vedea cu ochiul liber. Trebuie să reducem dependența de resursele neregenerabilă și să adaptăm și economia. Este o ambiție care trebuie să implice guvernul, mediul de afaceri, industria și de asemenea societatea civilă. E un efort care aduce progres rapid, dar care poate și dura mai mult timp, dar Norvegia este, de exemplu, țara cu cele mai multe mașini electrice”, a declarat Excelența Sa, Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea la punctul de producție al Ikon Ideea.

Postaţi un comentariu