Florin Cîţu, cu pielea în joc

20 de voturi îi lipsesc PSD pentru demiterea guvernului impopular condus de liberalul Florin Cîţu, votul la moţiunea de cenzură urmând să fie dat astăzi în plenul reunit al parlamentului.

Declarativ, liderii PSD mizează pe defecţiunile unor parlamentari din arcul guvernamental, care este profund divizat în interiorul şi între partidele componente. Dar analiştii politici subliniază lipsa reală de interes a social-democraţilor pentru înlăturarea premierului într-o perioadă pandemică şi economică dominată de incertitudini.

Premierul Cîţu, un novice caracterizat de o laudă de sine deranjantă, chiar şi în atmosfera plină de ipocrizie a politicii româneşti, este mai degrabă un agent electoral al social-democraţilor, decât un adversar.

Intitulată „România eşuată. «Recordul fantastic» al guvernului Cîţu”, moţiunea vrea să sublinieze discrepanţa dintre realitatea cosmetizată de declaraţiile autolaudative ale premierului şi starea de fapt.

Cel mai evident eşec al guvernului este campania de vaccinare. După un start promiţător, care l-a încurajat pe premier să-şi asume ţinte de vaccinare semnificative, campania s-a împotmolit, obligând guvernul să treacă sub uitare obiectivele asumate. În acest moment, potrivit mai multor indicatori, România este codaşa Europei în materie de vaccinare şi are motive întemeiate să se teamă de un val patru pandemic în toamnă.

Amatorismul guvernului a fost pus în evidenţă şi de redactarea defectuoasă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, documentul fiind retrimis pentru a fi corectat de oficialii europeni.

Mai mulţi decât în tabăra opoziţiei, adversarii lui Florin Cîţu sunt înăuntrul partidelor guvernamentale. Preşedintele liberal a promis public că îl va înlocui dacă îşi va recâştiga mandatul în fruntea partidului, în septembrie. Preşedintele USR-PLUS, a doua formaţiune ca importanţă în coaliţie, a făcut şi el referire la schimbarea premierului cu doar o zi înainte de moţiune, avertizându-l să nu procedeze la revocarea unor miniştri fără acceptul partidelor.

Caius Chiorean

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu