Floreștiul, gazdă pentru primul test european al unei rețele fixe 5G

Haosul imobiliar din cea mai mare comună din România, Florești, și-a găsit în sfârșit o utilitate: aglomerarea de blocuri și case s-a dovedit a fi cadrul perfect în care operatorul telecom Orange să testeze prima rețea 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). 15 clienți din Florești au avut astfel ocazia să încerce viteze de trafic de aproape 10 ori mai mari pe o conexiune wifi, dar și să fie parte a unei premiere europene.

Testul se desfășoară în perioada 1 iunie – 16 iulie 2018 pe teritoriul comunei Floreşti din judeţul Cluj, cu 15 clienți ai companiei, şi reprezintă o premieră la nivel european. Pentru Orange, cercetările pe marginea tehnologiei 5G au început în 2012 și s-au concentrat pe înlocuirea, la un momentdat, a rețelei 4G, lucru care se va întâmpla cel mai probabil după anul 2020, așa cum oficialii companiei au declarat.

„Am ales Floreștiul pentru că are un mix bun de case de locuit, blocuri de apartamente, dar și clădiri administrative și chiar clădiri de business. Am contactat mai ulți clienți și i-am invitat să participe la teste. Pe viitor însă, această tehnologie”, a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer al Orange România.

5G FWA se remarcă nu doar prin viteză, ci şi prin accesibilitatea pe care o oferă clienţilor, fiind o soluţie complementară fibrei. În plus, tehnologia elimină necesitatea instalării de cabluri – un beneficiu pentru zonele istorice și rezidențiale unde sunt restricţii în instalarea fibrei optice.

În noua arhitectură, terminalul fix 5G se conectează prin intermediul undelor radio la o staţie de bază 5G. Utilizatorul are acces la internet prin Wi-Fi sau cablu, cu performanţă similară conexiunii prin fibră, prin intermediul unui router conectat la terminalul fix 5G. Staţia de bază radio, componentă a reţelei de access virtualizate, se conectează prin intermediul reţelei de fibră optică la reţeaua Core virtualizată, instalată în centrul de date Orange.

Potrivit reprezentanților Orange, drumul către 5G este absolut necesar, în condițiile în care consumatorii arată o nevoie tot mai mare pentru trafic și utilizare de date mobile. De altfel, „cantitatea” de date utilizate în ultimii 3 ani a crescut de 10 ori în intervalul 2014-2017, iar utilizatorii pun tot mai mult preț pe capacitatea unei rețele de a oferi o calitate bună a video streaming-ului, ajuns în topul modalităților prin care clienții utilizează traficul de date.

Tot ca parte a procesului de testare, au fost instalate terminale fixe 5G într-un supermarket din localitate, dar și în clădirea Primăriei comunei Florești, pentru a valida noua soluţie  tehnologică pentru clienții business sau instituţionali.

 FWA foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE,  în condiții similare. Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test.

Citește mai multe despre tehnologia 5G în articolul de mai jos, publicat în Revista Sinteza.

Viitorul intră în viteza a 5(G)-a

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu