Felul secret în care-l iubesc liberalii pe Cîțu. Parlamentari ai puterii despre criza politică

 

Cu câteva zile înainte de convocarea la dezbatere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu, o serie de liberali din toată țara au început să publice luări de poziție din care reiese că varianta de a-l păstra ca premier pe Florin Cîțu, cu prețul unei guvernări minoritare susținute de PSD, nu li se pare acceptabilă. S-au exprimat în acest sens Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Alexandru Nazare, dar și un clujean, deputatul Sărmaș.

Deși liberalii clujeni au făcut zid în apărarea premierului Cîțu, mai mult, Clujul a fost o tribună de lansare a cestuia în cursa pentru șefia partidului, nu toți parlamentarii locali par să aibă convingerea că acesta poate conduce la cea mai bună soluție pentru ieșirea din criză.

Sabin Sărmaș, deputat PNL și președintele Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației din Camera Deputaților, a publicat pe o rețea de socializare un fel de apel la rațiune a liberalilor de a nu-și trăda electoratul care nu i-a votat cu gândul că vor guverna în viitor cu PSD: „Istoria politică ne învață că, în decursul ultimilor 30 de ani, România a avut parte de prea multe momente de criză, de blocaje guvernamentale, de alianțe nefaste în Parlament, de trădări ale unor cauze semnificative ale țării, de aceste nesfârșite poticneli care ne-au menținut la coada Europei în aproape toate domeniile.

Românii sunt sătui de politică și de politicieni, sunt sătui de neputința partidelor, de această incapacitate a noastră de a le oferi normalitate, de a menține stabilitatea economică, de a dezvolta infrastructura sau de a crea bunăstare socială.

Acei români – puținii dintre ei – care au mers să ne voteze și care și-au pus speranțe mari în noi, aveau cu siguranță așteptări imense.

Noi am reușit să-i convingem că putem aduce schimbarea, că putem reseta România.

Acum nu pot să nu mă întreb, câți dintre cei care ne-au acordat nouă și partenerilor noștri de guvernare încrederea se simt astăzi abandonați?!

Și ce facem noi acum, ce le transmitem? Ideea unui abandon ferm pentru fiecare român care și-a pus speranța într-o guvernare a noastră, a liberalilor, fără PSD!

N-am întâlnit nici măcar o persoană care să ne voteze cu gândul că, într-un oarecare viitor, ne-am putea alia cu PSD. Am întâlnit, mai degrabă, reproșuri cu privire la parteneriatele nefirești din trecut. Dincolo de bariere ideologice, de diferențe majore de viziune, absolut firești, în opinia mea, orice colaborare cu PSD nu poate reprezenta decât trădare supremă pentru electoratul nostru, al Partidului Național Liberal”, a scris el.

Și încheie cu un apel la rațiune care să restabilească și să întărească încrederea colegilor de coaliție: „De aceea, îmi doresc să-i văd pe liderii noștri că judecă cu mintea limpede și-și asumă doar decizii care să restabilească și să întărească încrederea colegilor de coaliție cu care am plecat la drum în decembrie 2020”, a încheiat el.

Contactat de Transilvania Reporter, deputatul Sărmaș a ținut să precizeze că poziția sa nu este una de nesusținere a premierului Cîțu, dimpotrivă, PNL și parlamentarii săi sunt deciși să-și susțină premierul în continuare. „Noi ne susținem premierul până la capăt, ar fi o greșeală să nu o facem, au mai făcut-o alții și au plătit scump. Nici în relația cu USR-PLUS nu ar fi în regulă să cedăm în legătură cu premierul, dacă o facem, ei tot la șase luni pot veni cu pretenția asta, cum nu le place un premier, cer să-l schimbăm. Noi, ca partid, nu putem face asta. Dacă vine o decizie din afara partidului, de la președintele Iohannis, atunci da, e altceva, dar ar fi absurd să ni-l dăm noi jos, am crea un precedent periculos”.

În același timp, el a reafirmat faptul că soluția unui guvern minoritar susținut de PSD ar fi „răul cel mai mare”, iar ieșirea pe care o vede este continuarea dialogului cu partenerii de guvernare de până acum.

Ministrul liberal Adrian Oros nu s-a exprimat public în legătură cu criza politică actuală, preferând să păstreze o tăcere rezervată pe acest subiect, de altfel nici nu a răspuns la repetatele noastre apeluri prin care încercam să-i aflăm opinia. Doar pe pagina sa de pe o rețea de socializare a publicat în ultimele luni numeroase fotografii de la evenimente care au legătură exclusiv cu președintele liberal, Ludovic Orban, și niciuna de la evenimentele organizate la Cluj pentru susținerea lui Florin Cîțu.

În schimb, senatorul PNL Radu Moisin susține că PNL acționează „ca un tot unitar” și că toți parlamentarii PNL au o poziție comună în susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier în continuare. „A fost și o decizie comună, exprimată fără echivoc, de susținere a actualului premier. Toată filiala PNL Cluj și, în primul rând, liderii ei sunt mandatați în acest sens. De altfel, 100 de lideri PNL au votat pentru o astfel de susținere, inclusiv președintele Ludovic Orban”. Radu Moisin speră în soluții rapide la actuala criză „pentru că alegătorii au mari așteptări de la noi și orice zi de prelungire a crizei îi dezamăgește”.

Concret, senatorul Moisin nu știe care ar fi acea soluție rapidă de care e atâta nevoie, dar crede că „un dialog permanent, fără emoții” între membrii coaliției ar putea detensiona situația.

Foto Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu