Federația Share, criticată de maghiari: „Limba maghiară lipseşte cu desâvârşire din cadrul site-ului”

Site-ul clujmulticultural.ro nu este tradus în limba maghiară

Federația Share nu scapă de critici. De această dată, „mărul discordiei” este portalul clujmulticultural.ro care a fost înființat ca un proiect al Federației Share și care este disponibil în română, engleză și franceză, dar nu și în limba maghiară.

„Am fi crezut că în cadrul unui portal declarat multicultural informaţia este disponibilă şi în limba maghiară. De fapt limba maghiară lipseşte cu desâvârşire din cadrul siteului şi, mai mult, comunitatea maghiară este ignorată, marginalizată. Nici în articolul despre diversitate (în cadrul căruia putem citi despre greci, despre kenieni, despre parteneriatul româno-burundez), nici în categoria „comunitate locală” (unde se scrie doar despre comunitatea română, respectiv despre rromii de la Pata Rât) nu este amintită comunitatea maghiară din Cluj. De altfel, în cadrul portalului nu figurează nici măcar o dată termenul de „maghiar/ungur” transmite Soós Sándor, preşedintele Partidul Popular Maghiar din Transilvania, filiala Cluj.

Conform acestuia, portalul este „jignitor la adresa comunităţilor istorice locale”.

„Sperăm că acest lucru este cauzat de amatorismul şi incompetenţa redactorilor şi că nu este vorba de o provocare şi umilire intenţionată. Solicităm Federaţiei SHARE să nu activeze şi să nu promoveze portalul până când conţinutul acestuia este în stadiul în care se află acum – nu corespunde cu realitatea clujeană. Solicităm persoanelor responsabile de acest aspecte să îşi ceară scuze faţă de comunităţile care contribuie cu adevărat la multiculturalitatea oraşului: comunitatea maghiară, cea germană şi cea evreiască!”, a mai spus acesta.

koloszvar

Pe de altă parte, site-ul oficial al Capitalei Tineretului,  www.cluj2015.eu , gestionat tot de Federația Share este tradus și în limba maghiară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu