Expoziție dedicată istroromânilor vernisată la Zagreb, de Ziua Națională a României

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Ambasada țării noastre la Zagreb organizează, în perioada 1 – 5 decembrie 2021, expoziția de fotografie „Istroromanii”. Realizată cu sprijinul Asociației Românilor din Republica Croația și a Institutului Cultural Român, expoziția este găzduită de Galeriile Klovićevi Dvori (www.gkd.hr) din capitala croată Zagreb.

Potrivit ambasadorul român la Zagreb, Constantin-Mihail Grigorie, expoziția foto se dorește a fi „un omagiu adus comunității lingvistice istroromane, care mai numără doar câteva sute de persoane”. „Printr-un miracol, comunitatea lingvistică istroromână a reușit să-și păstreze limba mai bine de un mileniu de la emigrarea în Istria strămoșilor lor, astăzi fiind însă un dialect pe cale de dispariție”, a mai spus ambasadorul la vernisarea expoziției.

Constantin-Mihail Grigorie a mai precizat că, începând din anul 2007, istroromâna este înscrisă în Registrul Bunurilor Culturale Imateriale protejate ale Republicii Croația.

Expoziția este deschisă publicului în intervalul dintre orele 11.00 și 19.00 în cele 5 zile de eveniment, intrarea fiind liberă.

Deschiderea expoziției a avut lor în prezența celor trei fotografi care au contribuite la realizarea fotoexponatelor și nume Constantin Demeter, Gheorghe Petrila și Ovidiu Gabor.

Dialectul istroromân este vorbit, astăzi, de puțini vorbitori. În Șușnievița, prin efortul statului român, școala locală a fost modernizată, copiii putând să învețe aici limba istroromână.

Comunități mai importante de istroromâni există în Italia, la Trieste, în SUA (în carterul Queens din New York) și în Australia.

Foto: Copiii din Șușnjevica și Cepic la o oră de istroromână cu învățătoarea lor, Dionora Radola

Citiți pe același subiect:

Istroromânii. Zece veacuri de singurătate

Distribuie:

Postaţi un comentariu