Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”, în premieră la Cluj

La sfârșitul acestei săptămâni, vineri 7 ianuarie, va fi deschisă expoziția internațională „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului, organizatorii propun un tur ghidat al expoziției, alături de oficialitățile prezente și de un grup de elevi. De altfel, organizatorii expoziției au încheiat un protocol cu ISJ Cluj pentru organizarea de tururi ghidate la prețuri speciale pentru grupuri de elevi și gratis pentru copiii proveniți din medii defavorizate, din centre de plasament și cei cu nevoi speciale.

Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu” revine în România, și în premieră în Cluj, continuând circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia. Expoziția a stabilit un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

Expoziția, întinsă pe 600 mp, cuprinde 45 de modele, realizate din lemn ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii, plus 5 reproduceri ale unor tablouri ale sale.

Modelele nu au fost reproduse în timpul vieții inventatorului. Grupate în cinci categorii – mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război – toate uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat, în perioada renascentistă, elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate și astăzi în toată lumea.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie 2022, după următorul program:

  • pentru grupuri de elevi organizate de școli: marți – vineri, 12:00 – 16:00;
  • pentru publicul larg: miercuri – vineri, 16.00 – 20.00; sâmbătă – duminică, 10.00 – 20.00.

Pentru a avea acces în expoziție, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test Covid sau dovada că au trecut recent prin boală. Toți cei care vor să viziteze expoziția trebuie să respecte regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei: purtarea măștii și păstrarea distanței sociale față de ceilalți participanți.

Evenimentul este organizat de Consorțiul Studenților din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu