Document oficial: Aderarea României la Schengen, programată pentru 2018

Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani (dreapta)

Scrisoarea de intenție pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis-o miercuri președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și premierului Juri Ratas, al Estoniei, țară care deține președinția rotativă a Uniunii, indică faptul că România ar urma să adere la Spațiul Schengen anul viitor. 

Astfel, în proiectul programului de lucru al Comisiei Europene, inclus în scrisoare de intenție, la Prioritatea 8, cu privire la o nouă politică în domeniul migrației, în dreptul inițiativelor care trebuie lansate și/sau completate până la sfârșitul lui 2018, se arată: „Un pachet de măsuri pentru întărirea spațiului de liberă circulație Schengen, incluzând o propunere de actualizare a Codului Schengen, și asigurând integrarea deplină a României și Bulgariei în Spațiul Schengen”.

Astfel, prin scrisoarea de intenție citată, eliminarea controalelor la granițele Schengen pentru români devine o prioritate asumată de Comisia Juncker pentru anul viitor.

Tot miercuri, Juncker s-a referit la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în discursul anual privind Starea Uniunii, dar nu a indicat un orizont de așteptare pentru acest lucru. Până acum, state precum Olanda, Germania sau Franța s-au opus aderării României și Bulgariei, deși Comisia a constatat încă din 2010 că ambele țări îndeplinesc condițiile tehnice pentru a se alătura Spațiului Schengen. 

România, Bulgaria și Croația sunt singurele țări continentale ale UE care nu fac parte din acordul de eliminare a controalelor la granițe. Aderarea la Spațiul Schengen ar duce la desființarea punctelor de control de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.

Postaţi un comentariu