Europe Direct Cluj, locul unde clujenii pot contribui la viitorul Uniunii Europene

Foto: Transilvania Reporter

Ziua Europei, sărbătorită astăzi, a coincis cu deschiderea Europe Direct Cluj, noul birou local al Uniunii Europene, parte a rețelei Europe Direct care funcționează în toate statele membre sub coordonarea Comisiei Europene

Europe Direct Cluj, găzduit de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), pe str. Virgil Fulicea nr. 1, ap. 1, în proximitatea Casei Matei, este un centru de informare unde fiecare cetățean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alți cetățeni europeni și pentru a găsi referințe pentru alte surse de informații și rețele.

Europe Direct Cluj va organiza activități cum ar fi dezbateri locale cu toate părțile interesate, crearea de parteneriate locale, inclusiv cu presa sau școlile și va susține instituțiile europene pentru o mai bună înțelegere a  specificităților, preocupărilor și opiniei publice din Zona Metropolitană Cluj.

”Pe scurt, scopul Europe Direct Cluj este de a face Europa mai accesibilă clujenilor, dar și de a dezbate împreuna cu ei despre Uniunea Europeană și politicile sale, priorități și viitor. În această perioadă Europe Direct Cluj, ca de altfel toate centrele Europe Direct din UE, este preocupat de Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean major, primul de acest tip. Pe https://futureu.europa.eu/  platforma digitală multilingvă interactivă, cetățenii și părțile interesate pot să își prezinte ideile lor privind viitorul Europei.

La Cluj, ne propunem în acest an să organizăm mai multe evenimente, printre care amintesc unul de competențe digitale, dedicat jurnaliștilor, unul care să aducă în discuție integrarea Clujului Verde într-o Europă preocupată extrem de puternic de problemele mediului, dar și conferințe legate de viitorul Europei și contribuția Transilvaniei la acesta.

Biroul nostru îi așteaptă cu brațele deschise pe toți clujenii dornici să contribuie cu idei și proiecte cu privire la viitorul Europei”, a declarat Lia Valendorfean, managerul Europe Direct Cluj.

La 19 aprilie 2021, cele trei instituții ale Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri – au inițiat împreună o Conferință privind viitorul Europei, care își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE. Posibilele teme ale conferinței sunt menționate în declarația comună și includ: sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE.

Distribuie:

Postaţi un comentariu