Eurobarometru 2013: Românii optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene, dar pesimiști cu privire la situația economica a țării

Țara noastră  rămâne printre cele mai optimiste țări din UE în ceea ce privește viitorul blocului comunitar, situându-se pe locul 6, în timp ce statele cele mai pesimiste sunt beneficiarele de planuri internaționale de susținere adică Grecia, Cipru și Portugalia. Un sondaj Eurobarometru publicat marți atestă că înaintecu  zece luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane în ceea ce priveste viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) și polonezii (63%), urmați de români.

Doar în nouă țări sunt poziții pesimiste cele mai ridicate procente înregistrându-se în Portugalia (67%), Cipru (69%) și Grecia (69%). 67 procente cred că părerea lor nu contează, adică mai bine de două treimi. Dintre aceștia cei mai mulți se regăsesc în Grecia (89%) și Cipru (89%). 71% dintre români nu cred ca vocea lor este ascultata in UE. Perceptia situației economice naționale ramane stabilă, răspunsurile pozitive situându-se la un nivel foarte redus. Doar 26% dintre europeni consideră ca situația economiei lor naționale este “foarte bună” sau “mai degrabă bună”.  Aceasta stabilitate la nivelul UE maschează însă evoluții frapante în cele două tendințe la nivel național, notează Eurostat, citați de Hotnews.

Distribuie:

Postaţi un comentariu