Două lucrări ale lui Adrian Ghenie se licitează, săptămâna viitoare, la București

Două lucrări de Adrian Ghenie vor fi licitate în 16 noiembrie în cadrul Licitației de Atră Contemporană organizată de casa de licitații Artmark. Lucrările lui Adrian Ghenie fac parte dintre operele semnate de cei mai bine vânduți artiști români contemporani la nivel internațional, incluși în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.

De altfel, creațiile contemporane semnate de artistul maramureșean Adrian Ghenie ating cote înalte, la nivel internațional, însă nici piața românească de artă nu face excepție, plasându-l în topul artiștilor contemporani cu recorduri în fiecare sezon.

În ultimii ani, creația lui Adrian Ghenie s-a ridicat la standardele pieței internaționale, ultima operă semnată de acesta, „The Death of Charles Darwin”, a fost vândută luna trecută într-o licitație Sotheby’s la Hong Kong pentru 6 milioane de euro.

În cadrul Licitației de Artă Contemporană A10, inclusiv o Colecție de Celebrități, Adrian Ghenie este prezent cu două lucrări – „The Knight of Death”, un cavaler al Apocalipsei contemplând o lume care se autodistruge. Opera aparține unui ciclu din anul 2000, expusă inițial la Centrul Cultural Sindan din Cluj și are un preț de pornire de 30.000 de euro.

Cea de-a doua lucrare este un portret fantezist dedicat scriitorului american Edgar Allan Poe, în tehnica cromolitografierii unui colaj, și are un preț de pornire de doar 1.000 de euro. Opera face parte din ciclul „Nevermore”, dedicată poemului „The Raven”, publicat de Poe în 1845.

În cadrul licitațiilor organizate de A10 by Artmark în 2021 au mai fost puse în licitație două lucrări din aceeași serie: „Charles Baudelaire”, care a fost adjudecată în aprilie pentru 3.000 de euro și „Fernando Pessoa”, adjudecat în Licitația de Primăvară pentru 3.250 de euro.

Un alt artist români, Adrian Cădere, este prezent și în cadrul Licitației Artmark de Artă Contemporană cu pictura „Pădure”, ce are un preț de pornire de doar 6.000 de euro. Opera provine din colecția pictorului Ovidiu Caius Pascu, prieten al lui Cădere și autor în acea perioadă al unei picturi riguros geometrice, apropiate de stistica lui Cădere.

Andrei Cădere este un celebru artist polono-româno-francez, una dintre cele mai importante figuri ale artei conceptuale, prezent cu opere în mari muzee europene, între care Muzeul de Artă Modernă „Georges Pompidou” de la Paris sau faimosul „Tate” din Londra, a fost recent adjudecat, în 2020, la 420.000 de euro, pentru opera „A1200030”, în cadrul unei licitații organizate de De Vuyst. Adrian Cădere este autorul faimoaselor toiege sculptate și pictate.

Alături de nume mari ale artei contemporane internaționale, în licitația din 16 noiembrie se regăsesc și artiști români contemporani clasicizați, precum Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Horia Bernea, Sabin Bălașa, Constantin Piliuță, dar și mai tinerii Felix Aftene, Roman Tolici sau Irina Dragomir.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu