Două companii IT din Cluj-Napoca, în topul celor mai dinamice firme din domeniul tehnologiei

Deloitte CE Tehnology Fast 50, competiția celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic.

Două companii IT din Cluj-Napoca, Fortech și Life is Hard, se află printre cele șase companii române cu ajutorul cărora România a obținut locul al treilea în ediția 2014 a clasamentului regional Deloitte CE Tehnology Fast 50, competiția celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creșterii veniturilor obținute pe o perioadă de cinci ani. Anunțul a fost făcut marți, 21 octombrie, de reprezentanții Deloitte România, într-o conferință de presă.

Potrivit managerului local al proiectului Fast 50, Alina Mirea, partener Deloitte România, patru dintre companiile românești prezente în clasament sunt nou-intrate, iar creșterea medie înregistrată de firmele autohtone din top este de 589%. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet. Două dintre ele au sediul în București, două în Cluj-Napoca, una în Baia Mare și una în Sibiu.

Topul, dominat de firmele de software

Reprezentanții companiilor românești prezente în topul Deloitte au apreciat că principalele provocări cărora a trebuit să le facă față sunt decapitalizarea industriei românești și lipsa de maturitate a pieței locale, dar, pe de altă parte, admit că nu au folosit facilitățile fiscale existente, concentrându-se mai mult pe creșterea afacerilor și mai puțin pe optimizarea veniturilor și costurilor.

Creșterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013. Cu toate acestea, este cu mult sub media de 1026% înregistrată în 2012. Zece țări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17 companii), Ungaria (zece), România (șase), Croația (patru), Cehia, Lituania și Slovacia (câte trei), Serbia (două), Bulgaria și Estonia (câte una).

Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Topul este, și de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) și cele de telecomunicații/networking (șase).

Inovația, cea mai mare provocare

Raportul include, totodată, un sondaj efectuat în rândul directorilor generali ai companiilor care și-au depus candidatura pentru un loc în clasamentul Deloitte, care arată că inovația (20%) este cea mai mare provocare de management cu care aceștia se confruntă. Accesul la mâna de lucru specializată (28%) și climatul economic general (20, 6%) sunt cele mai mari amenințări pe care directorii acestor companii le identifică. Mai mult de jumătate din directori (54, 7%) văd o creștere organică, iar 39, 1% anticipează extindere internațională. În ce privește veniturile companiilor, 33, 8% din respondenți estimează o creștere care variază între 26 și 50%, în 2014, iar 52, 3% au în plan creșterea cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea în următorii doi ani.

Pentru ediția 2014 a clasamentului regional Deloitte, au fost luate în calcul veniturile din perioada 2009 — 2013. Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie să întrunească următoarele condiții — venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro în fiecare an, între 2009 și 2013, minimum cinci ani de activitate, să aibă sediul într-o țară din Europa Centrală, să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să facă investiții substanțiale în cercetare și dezvoltare, să aibă o structură de acționariat care exclude subsidiare deținute majoritar de entități strategice.

Distribuie:

Postaţi un comentariu