Dor Live à la Cluj, mai mult decât un spectacol

Lectura a fost completată de momente artistice.

 

Cel mai recent număr al publicației Decât o Revistă, a fost lansat miercuri, 17 septembrie, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, în cadrul unui spectacol inedit, DoR Live à la Cluj. Lansarea nu a avut loc întâmplător în capitala Transilvaniei, întrucât numărul 17 conține un dosar consistent dedicat Clujului. Ce s-a întâmplat de fapt? Poveștile, reclamele „au ieșit” din paginile revistei și au urcat, preț de câteva minute, împreună cu autorii lor, pe scenă. Cei prezenți în sală au putut „citi” într-o manieră diferită principalele subiecte culese cu grijă timp de două luni de echipa DoR de pe mealeagurile clujene. Lectura inedită a fost completată de două momente muzicale, de un spectacol de dans și de proiecții video.

Lavinia Gliga, editorul dosarului à la Cluj s-a mutat pentru două luni în inima Transilvaniei, pentru documentare. A locuit într-un apartament situat în cartierul Bună Ziua, de unde, în fiecare dimineață, pleca, pe jos, spre subiectele care i se păreau interesante. „Eu am insistat să merg pe jos tot timpul. Am făcut drumul Bună Ziua – La Terenuri, Bună Ziua – Fabrica de Pensule, Bună Ziua – Grigorescu de mai multe ori. Am luat Clujul la pas, la propriu. Am și fitbit. Eu și Boc ne numărăm pașii. Cel mai mult am făcut 30.000 de pași, în zilele când mergeam La Terenuri”, spune aceasta.

Care e faza cu Clujul?

Primele trei săptămâni au fost cele mai dificile, pentru că nici Lavinia, nici ceilalți reporteri nu au realizat o predocumetare solidă, dorind efectiv să vadă ce vor găsi la fața locului. „Am pornit de la o chestie abstractă: «Care e faza cu Clujul?» Realmente nu aveam mai mult decât atât. Nu am vrut să ne închistăm foarte tare într-o idee: asta vrem și asta căutăm. Era limpede că o să ne uităm la IT, la viața academică, la anteprenoriat, la administrație și așa mai departe, dar nu căutam ceva anume. Doream să vedem cum funcționează aceste lucruri, ce ar putea fi interesant și relevant pentru viitor. A fost un exercițiu interesant pentru că a fost ceva foarte amplu, cum nu am mai reușit să facem până acum și pentru că a fost nou pentru noi, ca muncă de reporter”, a adăugat jurnalista.

Chiar dacă întreaga perioadă de documentare i s-a părut extraordinară și îi este greu să se oprească asupra unui lucru care i-a plăcut în mod deosebit, Lavinia vorbește cu mult entuziasm despre laboratorul de neuroștiințe cognitive din Cluj-Napoca. „E un loc în care se întâmplă chestii magice, te uiți în creierul oamenilor! Mi-am lăsat o mostră de ADN și am văzut multiplicatorul de ADN care arată ca un fierbător de orez ce funcționează numai pe temperatură. E ceva ce ține de domneniul SF! Cad lată la orice e legat de știință!”, spune aceasta. Un alt loc ce a impresionat-o a fost La Terenuri. „Aici parcă ajungi într-un film, e ceva foarte psihedelic ce se întâmplă cu grădinile acelea, cu terenul de joacă dezafectat, cu pădurile din care ies vulpi și cu oamenii care se duc să culeagă ciuperci. Le pui toate într-o propoziție și sună suprarealist”, consideră aceasta.

DOR Live, inspirată de o emisiune radio americană

În această iarnă revista DoR va împlini cinci ani, iar numărul 18 va fi sărbătorit ca la carte, cu toate că fiecare număr scos până în momentul de față a avut parte de o lansare. „ Încă de la început ne-am gândit cum să facem să dăm revista. Aveam primul număr, aproximativ 3000 de exemplare și nu știam cum să le împărțim. Astfel, ne-am gândit să facem o petrecere. Doream să ajungem cumva la oameni, neavând distribuție. Ne-am dat seama că efectul secundar al lansărilor e foarte frumos. Oamenii ajung să te vadă și nu te mai consideră ceva abstract pentru ei. Când faci o revistă, un ziar, e foarte important să își cunoști oamenii, publicul, pentru că scrii pentru ei. Chestia aceasta cu DoR Live am mai făcut-o o dată, în primăvară, în București. Ne-am inspirat de la americani. Genul acesta de evenimente se întâmplă frecvent la ei. Am văzut, de exemplu, o emisiune radio live, care organizează periodic spectacole. I-am contactat să ne dea câteva ponturi. Reclamele sunt inspirate tot de acolo. Reclamele le ai în revistă, de ce să nu fie și în revista live? Am zis că va fi o joacă, un experiment frumos”, povestește Lavinia.

După spectacol, oaspeții au fost invitați la un pahar de vorbă, pe malul Someșului, iar pentru ca frigul să nu alunge poveștile, nu au lipsit micile „focuri de tabără”, amplasate din loc în loc.

Text: Maria Man

Distribuie:

Postaţi un comentariu