Distribuirea voturilor, sociologul Vasile Dâncu: „27% din voturile lui Iohannis au fost voturi împotriva doamnei Dăncilă și PSD-ului“

Cu ocazia celui de-al doilea tur e scrutin, IRES a realizat un amplu studiu de sondare a opiniei publice, rezultatele exit poll-ului realizat de institut – 67,1% pentru Klaus Iohannis și 32,9% pentru Viorica Dăncilă, fiind foarte aproape de realitatea demonstrată de numărătoarea voturilor din țară și diaspora. În acest context, sociologul Vasile Dâncu a explicat semnificația distribuirii voturilor pentru cei doi candidați și pentru curentele politice pe care le reprezintă.

Rezultatul categoric al acestor alegeri, dincolo de victoria clară a lui Klaus Iohannis, a fost și că PSD-ul a pierdut 2,2 milioane de voturi de la alegerile prezidențiale din 2014.

Era clar, din păcate, și spun asta ca intelectual de stânga, între alegerile acestea și cele de data trecută s-au pierdut pentru PSD 2,2 milioane de voturi, pentru că Ponta a luat în turul doi 5,2 milioane de voturi. Nu s-a întâmplat o răsturnare, așa cum s-a întâmplat la Ponta în turul II la alegerile trecute, când Ponta a câștigat primul tur cu 40%, iar Iohannis a avut 30%. Atunci, în turul II a avut loc o amplă mișcare împotriva PSD-ului și a unor practici pe care le-au interpretat oamenii ca fiind abuzive pentru votul din diaspora, iar atunci a fost cu adevărat o răsturnare. Acum s-a mers lin, a fost un meci în care s-a știut rezultatul de la început. Președintele a jucat fără accidentări, nu a vrut să se accidenteze nici măcar cu o dezbatere și totul a mers conform planului. Dezbaterile pe care le-au făcut s-au încheiat 1 la 1, lumea a apreciat în proporție de 50% și cea a lui Iohannis și cea a lui Dăncilă. Nu a produs mari efecte, poate doar de mobilizare.

Apoi, scorul partidului este cel din primul tur, adică 22%. Acest fapt nu poate fi reprezentat ca un fel de recuperare a votanților, deoarece nu sunt votanții PSD toți cei 33% care au votat-o pe Dăncilă. Sunt și votanți conjuncturali care vin din alte părți. Dăncilă a luat cea mai mare parte din voturile lui Mircea Diaconu, 54%, iar de la Cumpănașu a luat 40% dintre votanți. A mai luat și de la Cătălin Ivan. E foarte adevărat că o parte a luat Viorica Dăncilă și din zona femeilor, deoarece până la urmă acesta este plusul pe care l-a adus ea; 54% dintre femei au votat-o pe ea, 46% pe Klaus Iohannis. De fapt, aceste rezultate nu trebuiau să-i surprindă pe prietenii mei de la PSD, pentru că aceste rezultate sunt vechi de cel puțin 6 luni. Am făcut studii, am vorbit cu Viorica Dăncilă și cu ceilalți conducerea partidului, le-am făcut proiecții pentru turul II, nu trecea niciodată de 33% procentul doamnei premier, așadar ar fi trebuit să știe ce îi așteaptă, chiar dacă au avut și sociologi care le dădeau procente mai optimiste. Aceasta e realitatea și sunt rezultate vechi“, a spus Vasile Dâncu în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus.

După încheierea primului tur de scrutin, a început lupta pentru redistribuirea voturilor. Mai mult, opțiunea de vot, conform studiului IRES, a fost modelată și de opțiunea unor voturi date împotriva unui candidat și partid.

I-am întrebat pe oameni de ce s-au dus în turul II, adică dacă s-au dus pentru un candidat sau împotriva unui candidat. O treime din voturile lui Iohannis, 27% ca să fim preciși, au fost voturi împotriva doamnei Dăncilă. La rândul său, doamna Dăncilă a avut 18% din voturile sale date împotriva lui Iohannis. Actualul președinte a primit de fapt o treime din voturi ca voturi date împotriva PSD-ului. Este destul de mult în viziunea mea, iar asta arată și 0 campanie cu greșeli“, a explicat profesorul universitar Vasile Dâncu.

În ceea ce-i privește pe social-democrați, o principală problemă evidențiată de Vasile Dâncu pare să fie enclavizarea partidului, adică restrângerea sa la o singură categorie socială majoritară.

În ceea ce privește categoriile de vârstă și ocupație, aici procentul spune ce se întâmplă, Viorica Dăncilă luând peste un milion de voturi de la pensionari, iar asta înseamnă enclavizarea unui partid. Atunci când te reduci la o categorie, când duci partidul într-un estuar nu este un lucru benefic pentru partid“, a concluzionat sociologul .

Alte rezultate ale sondajului pot fi consultate aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu