Dirijorul Petre Sbârcea a fost condus pe ultimul drum

Dirijorul Petre Sbârcea a trecut în neființă cu puțin timp înainte de a împlini 90 de ani. Maestrul a fost înmormântat marți 2 noiembrie, la Cluj-Napoca.

Despre data nașterii sale muzicianul a povestit într-un interviu că deși oficial era declarat născut în 14 ianuarie 1932 la Segarcea, de fapt, s-a născut în 27 decembrie 1931, dar pentru că primăria era închisă din cauza sărbătorilor, tatăl său l-a putut declara abia în 14 ianuarie, în fața unui primar aflat „încă sub influențe bahice”. Primarul nu a sesizat umorul tatălui și l-a trecut pe copil în registrul de stare civilă cu numele Doctor Petre Sbârcea. „Eu m-am născut direct doctor”, povestea el.

Petre Sbârcea a studiat arta dirijatului cu Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan. A fost unul dintre cei mai importanți dirijor români, funcționând în postul titular de la Opera Română din Cluj, la Filarmonica de Stat Sibiu și ca invitat permanent al orchestrelor din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Iran, Franța, Belgia, Rusia, Olanda, Elveția și Luxemburg.

A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia. A fost profesor universitar Academia de Muzică Cluj.

I s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al Sibiului și Clujului, Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), Ordinul național serviciul credincios in grad de cavaler.

Distribuie:

Postaţi un comentariu