Directorul Aeroportului din Cluj este investigat de ANI. David Ciceo își poate pierde funcția

Agenția Națională de Integritate (ANI) a pus ochii pe directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj. Astfel, potrivit unor surse din ANI, instituția a demarat o investigație în ce-l privește pe David Ciceo, cel care a deținut concomitent, între 2011-2017, funcția de director general și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al aeroportului clujean. În consecință, ANI a solicitat recent instituției mai multe documente ce-l privesc pe directorul Ciceo, fără a preciza însă și obiectul investigației: conflict de interese sau incompatibilitate.

De-a lungul vremii, David Ciceo a mai fost reclamat la ANI în legătură cu starea sa de incompatibilitate, existentă încă din 2011, între funcția de director general al aeroportului și cea de președinte al Consiliului de Administrație a regiei aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, însă până acum ANI nu a intreprins nimic în acest sens.

Precizăm că în articolul 19 al O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice se scrie negru pe alb:

“În cazul delegării atribuţiilor de conducere, potrivit dispoziţiilor art. 18, preşedintele consiliului de administraţie nu poate fi numit şi director general al regiei autonome”.

Pentru că până la această dată ANI nu a făcut public obiectul investigației demarate asupra lui David Ciceo, nu putem decât să presupunem că aceasta are legătură cu starea de incompatibilitate descrisă mai sus.

”Incompatibilităţile reflectă acele situaţii în care un oficial public exercită mai multe funcţii în acelaşi timp, deşi este interzis de lege.”, este definiția stării de incompatibilitate potrivit Ghidului privind incompatibilitățile și conflictele de interese, documentul de lucru al ANI.

Documentul explică și diferența între conflictele de interese și incompatibilități.

”Una dintre cele mai frecvente probleme care se manifestă atât în sistemul administrativ, cât şi în mass-media, este confuzia care se crează între conflictul de interese şi incompatibilităţi. Dacă, pentru existenţa unui conflict de interese persoanele publice trebuie să ia o decizie care să influenţeze un interes personal, pentru a se afla într-o situaţie de incompatibilitate un oficial public nu trebuie să ia nicio decizie, fiind suficient faptul că exercită concomitent două sau mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege.”, se arată în ghidul ANI.

Precedent la Iași, și nu numai

Investigația ANI ar trebui să-i producă o reală îngrijorare directorului general al aeroportului clujean, mai ales că în ultimul timp mai mulți directori de regii, chiar de aeroport unii, au fost declarați incompatibili și au sfârșit prin a-și pierde funcțiile.

Ultimul caz de acest gen îl are în prim plan pe directorul aeroportului din Iași, Cătălin Bulgariu, declarat incompatibil de ANI în primăvara acestui an, după ce s-a constatat că a deținut și exercitat în perioada 2012-2016 funcția de membru în Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune – Studioul Teritorial de Radio Iași și pe cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iași.

Luna trecută, directorul aeroportului din Iași a pierdut la prima instanță procesul prin care a contestat verdictul de incompatibilitate în cazul său dat de Agenția Națională de Integritate.

Ce riscă David Ciceo?

Dacă investigația ANI asupra lui David Ciceo ajunge la un verdict de incompatibilitate, și în cazul unei sentințe definitive, acesta nu va mai putea ocupa o funcție de conducere la stat, inclusiv la Aeroport, timp de cel puțin 3 ani.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“, precizează Agenția de Integritate.

În plus, în cazul unei incompatibilități dovedite, toate documentele semnate de directorul aeroportului din Cluj pe perioada în care a încălcat legea ar putea deveni anulabile, fapt care ar putea produce efecte extrem de grave pentru activitatea regiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu