Din lac în chiuvetă. Victorie a campaniei de depoluare a lacurilor clujene

Lacul Tarnița | Foto: Cristina Beligăr

O campanie pornită de la Cluj prin care s-a cerut Ministerului Transporturilor scoaterea lacului Tarnița, dar și a lacului Beliș-Fântânele, de pe lista lacurilor navigabile din România, a dat rezultate. Ministrul Cuc a acceptat propunerea și interzice ambarcațiunile pe Tarnița și Beliș.

Ambarcațiunile motorizate produc daune clujenilor și biodiversității, mai ales că de aici provine apa pe care o bem. HG 665/2008, unde apar cele două lacuri din Cluj pe lista lacurilor navigabile, intră în contradicție cu reglementări anterioare de mediu care spun că ambarcațiunile motorizate nu au ce căuta în zone protejate, așa cum e Tarnita, sau care se suprapun pe arii naturale protejate, așa cum e Beliș-Fântânele.

HG-ul este modificat acum în regim de urgență. De această hotărâre de guvern se foloseau proprietarii de bărci și pontoane motorizate, plus skijeturi, dar chiar și hidroavioane, ca să ne polueze lacurile.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, calitatea apei lacului Tarnița a scăzut în ultimul timp.

„De aceea”,explică deputatul Adrian Dohotaru, unul dintre inițiatori, „lupta nu s-a încheiat, căci avem construcții ilegale care blochează activitățile prietenoase cu mediul la apă, avem fose septice ilegale care deversează rahatul în apa din care bem și rumeguș din exploatări legale și ilegale în lacuri. Noi, cei peste 7.500 de clujeni care am semnat petiția, să spunem autorităților că trebuie să avem o apă cât mai bună.

Distribuie:

Postaţi un comentariu