Diabetul zaharat, dezbătut la Cluj

Concomitent cu lucrările Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014, se va desfăşura şi cea de-a IV-a ediţie a Congresului Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (ARED). De asemenea, în ultima zi de congres, va avea loc şi Întâlnirea Asociaţiilor Persoanelor cu Diabet din cadrul Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România (FADR) / Foto: Dan Bodea

Una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul diabetologiei româneşti, Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), se desfăşoară anul acesta la Cluj-Napoca, în perioada 5-7 noiembrie. Ajuns în 2014 la cea de-a XII-a ediţie, evenimentul constituie o întâlnire de referinţă a experţilor români în diabet zaharat cu reputaţi profesioniști din Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Belgia şi Danemarca – o ocazie pentru „mai multă cunoaştere, mai multă prietenie”, după cum menţionează preşedintele FRDNBM, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu.

Pe lângă medici consacrați din România, al XII-lea Congres Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se bucură de o participare internaţională numeroasă.

Se poate considera că, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, astfel că se impune o acțiune conjugată a tuturor celor implicați în managementul acestei boli cronice – profesioniști în domeniul medical, autorități, asociații de pacienți.

„Din păcate, nu avem niciun indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastă. Probabil că încă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenții din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fără «trezirea» factorilor politici şi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnă o implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, dezbateri interesante şi ateliere practice, participanţii vor afla cele mai noi informaţii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat şi boală cardiovasculară, managementul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet şi boală renală cronică şi optimizarea aderenţei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabet zaharat şi obezitate, eficienţa chirurgiei metabolice în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum şi tehnologiile moderne în monitorizarea şi managementul diabetului zaharat tip 1.

Concomitent cu lucrările Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014, se va desfăşura şi cea de-a IV-a ediţie a Congresului Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (ARED). De asemenea, în ultima zi de congres, va avea loc şi Întâlnirea Asociaţiilor Persoanelor cu Diabet din cadrul Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România (FADR).

Distribuie:

Postaţi un comentariu