Dezbatere publică CIIC privind evoluția orașului în domeniul economiei, cercetării și inovării

Viitorul Clujului pe un orizont de timp de cel puțin zece ani, cu accent pe ceea înseamnă dezvoltare economică, cercetare și inovare a fost dezbătut joi, 18 februarie 2021, în cadrul unei dezbateri găzduită de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca.

Timp de trei ore, reprezentanți ai administrației publice locale, conducerea universităților clujene, specialiști în diverse domenii au discutat alături de societatea civilă despre cum se va contura viitoarea Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană în ceea ce privește capitolul economie, cercetare, dezvoltare.

Dezbaterea publică s-a desfășurat online și a făcu parte din seria de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030.

Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.

Dezbaterea a fost moderată de primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și totodată coordonatorul CIIC, iar experți ai Băncii Mondiale au prezentat viziunea care va sta la baza viitoarea strategii.

„Această temă este una dintre cele mai importante deoarece vizează locurile de muncă – sperăm cât mai multe și mai bine plătite, calitatea vieții, viitorul nostru și al copiilor noștri. Această Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană care stabilește planul de acțiune până în 2030 poate trasa direcțiile de dezvoltare pe un orizont de timp mai larg, până în 2050. Cluj-Napoca înseamnă talente, toleranță, tehnologie și încredere, totul într-o manieră incluzivă. Tot ce s-a întâmplat în acest oraș în ultimii ani nu este întâmplător, este produsul unei strategii realizate împreună cu experți, la fel ca și acum și pusă în practică de către administrația locală. Am utilizat tot ceea ce tehnologia ne-a oferit, iar colaborarea dintre autoritățile publice locale, sector privat, universități, sector guvernamental și cetățeni reprezintă cheia succesului. Clujul nu mai este orașul industriei grele sau al economiei agrare dinainte. Încet, dar sigur am trecut la o economie bazată pe informație și la o economie inovativă. Subliniez faptul că acesta este cel mai important avantaj competitiv al Clujului, fundamentat pe cercetare, dezvoltare, inovare, IT, parteneriatul cu unversitățile clujene și cu celelalte sectoare pe orizontală. Dacă vom asculta de experți, de societatea civilă și vom lua deciziile într-o manieră de tip ecosistem și nu ego sistem, acest oraș va avea viitor. Vreau să ne asigurăm că vom lua cele mai bune decizii cu putință și tot ceea ce este bun și sănătos este prins în acest document”, a subliniat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.

Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare în cadrul Băncii Mondiale și Oana Stănculescu, expert în cadrul aceleiași instituții au prezentat o analiză privind dezvoltarea Clujului de până în prezent, precum și care sunt punctele forte ale orașului și modelele de urmat. Astfel, s-a subliniat importanța zonei metropolitane având în vedere faptul că metropola demonstrează un standard de viață ridicat, iar trendul de creștere trebuie menținut, dar și accentul care trebuie pus pe reusursele umane și pe menținerea talentelor acasă.

În ultimii ani, România și Clujul au trecut printr-un proces de dezvoltare foarte rapid. Spre exemplu, între 2005 și 2019 aproximativ 65.000 de locuri de muncă au fost create în Cluj, care reprezintă aproximativ 12% din toate locurile de muncă create în România, ceea ce a însemnat un imbold de competitivitate la nivel național. Clujul se află în top și în ceea ce privește numărul de salariați: la momentul actual s-a ajuns la un număr de peste 200.000 de salariați, ce reprezintă o creștere cu 76% față de anul 2000, cel mai rapid ritm de creștere la nivel de țară.

Propunerea experților Băncii Mondiale vizează o strategie care să aibă drept model Irlanda și extinderea relațiilor startegice de cooperare la nivelul întregii Uniuni Europene, precum și înspre Statele Unite ale Americii. Accentul trebuie pus în continuare pe talentele locale, dar și pe tehnologie, astfel că viziunea pe termen lung presupune importanța educației. O economie inovativă înseamnă un echilibru între investițiile străine și cele locale, astfel încât în viitorul nu foarte îndepărtat să se creeze premisele nașterii la Cluj a unor firme de tip unicorn.

Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și totodată director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cuj-Napoca a prezentat o serie de proiecte în domeniul inovării pe care administrația locală le implementează deja sau care se află în pregătire.

„Cluj-Napoca este parte a inițiativei City Science Initiative (CSI), în cadrul căreia suntem orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă. Această inițiativă își propune întărirea relației dintre administrația publică locală și universități prin susținerea unor proiecte comune de cercetare, dar și investiții în infrastructura orașelor prin implementarea unor componente care pot colecta date astfel încât să avem investiții publice bazate pe date științifice concrete. La Cluj-Napoca avem un parteneriat concret cu Facultatea de Mediu din cadrul Universității Babeș- Bolyai, dar și cu Universitatea Tehnică, alături de care lucrăm la un proiect pilot privind autobuzul autonom. De asemenea, suntem primul oraș din această parte a Europei care derulează un proiect finanțat prin programul Urban Innovative Actions privind viitorul muncii. Este vorba despre Cluj Future of Works, pe care îl realizăm într-un consorțiu cu 10 organizații locale, în cadrul căruia avem prevăzute laboratoare în valoare de 1,5 milioane de euro pe zona de machine learning și automation, realitate virtuală, echipamente de senzoristică, robotică. Un alt proiect important pe care îl derulăm este Reflow, alături de alte orașe euopene precum Amsterdam, Berlin, Milano, Paris și Vejle și prin care ne propunem să aprobăm un plan de acțiune pentru economia circulară. În final, vreau să subliniez și că pregătim un proiect privind Fondul de Inovare și Experiment, pe care sperăm să-l lansăm cât mai curând și care are ca obiectiv creșterea culturii antreprenoriale și îmbunătățirea mediului de inovare ”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

Prezentările experților Băncii Mondiale din cadrul dezbaterii pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, wwww.primariaclujnapoca.ro, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

De asemenea, dezbaterea integrală poate fi vizualizată pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Această dezbatere a fost parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Primăria Cluj-Napoca va continua seria dezbaterilor publice dedicate conturării viitoarei Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 joi, 25 februarie 2021, tema propusă fiind Mobilitatea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu