Descentralizare cu scandal. Uioreanu îl ia la rost pe Ponta pentru “devalizarea” instituţiilor ce urmează a-i fi transferate

Vicepreşedintele PNL, Horea Uioreanu / Sursa foto: turdalive.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu i-a adresat astăzi o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care se plânge de neregulile care însoţesc mult aşteptatul proces de descentralizare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în urmă cu doar câteva săptămâni.

Mai exact Uioreanu e nemulţumit de faptul că prin dispoziţii guvernamentale patrimoniul unor instituţii care vor fi transferate către Consiliul Judeţean este “devalizat”. “Mă adresez domniei voastre în calitate de premier, pentru a vă semnala unele aspecte deloc plăcute ale procesului de descentralizare. Din păcate, înainte de a intra în vigoare această lege, a început un adevărat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autoritățile județene și locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe șest și extrem de rapid de la actualii administratori spre agențiile și instituțiile care rămân în subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agențiilor Județene de Protecție a Mediului au fost transferate, printr-o simplă semnătură, spre Garda de mediu, structură care rămâne la ministerul de resort. Probabil că mai sunt situații similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunoștință. Dacă așa se procedează, și mai este ceva timp până legea va intra în vigoare, să ne așteptăm ca în zilele următoare să fie transferate calculatoarele, întreaga tehnică IT și mobilierul? Există, oare, persoane care au interesul ca instituțiile descentralizate să nu mai poată funcționa astfel ca oponenții politici să poată spune că acest proces este un eșec și că autoritățile județene și locale nu sunt capabile să gestioneze și să coordoneze serviciile și instituțiile care trec în subordinea lor?” spune Uioreanu.

Ca urmare acesta îi cere primului ministru să dispună revocarea dispozițiilor existente și să interzică emiterea unor ordine guvernamentale similare. “Sunt convins că vă doriți, cel puțin la fel de mult ca și noi, președinții de consilii județene, ca acest prim pas în descentralizare să fie unul de succes, iar administrația locală din România să funcționeze eficient. Nu este corect să transferați instituții fără patrimoniu și să ne obligați să cheltuim bugetele județelor și municipiilor pentru achiziționare de autoturisme, tehnică IT sau mobilier pentru a asigura funcționalitatea noilor subordonate”, încheie scrisoarea sa preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu