Danileț: Magistrații vor protesta luni în toată țara

Imagine distribuită pe Facebokk de judecătorul Cristian Danileț, cu explicația: „România zilelor noastre: Justiția e sub asediu, așa că...ori trece de partea fărădelegii, ori e terminată. Avem însă și o altă opțiune, nu?!”

Judecătorul Cristian Danileț, de la Tribunalul Cluj, a declarat pentru Transilvania Reporter că protestul de luni al magistraților față de modificarea legilor penale este o reacție spontană, care va fi organizată și în restul țării, nu doar în județele de pe aria Curții de Apel Cluj (Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud). „Nu avem un inițiator. A fost o discuție între magistrați, generată de modificările la legile penale. S-a purtat pe forumul electronic și s-a ajuns la concluzia adoptării unei forme de protest. Magistrații din raza Curții de Apel Cluj au optat pentru ieșit în față tribunalelor din fiecare din cele patru județe arondate, luni între orele 12-13. În țară s-au anunțat forme similare de protest, însă eu mă ocup de comunicarea pentru Cluj”, a spus judecătorul. 

Potrivit acestuia, lucrătorii de poliție judiciară, și ei afectați de modificări, au anunțat proteste alături de magistrați sau în fața ministerului de resort. Nu este clar, deocamdată, dacă și la Cluj polițiștii vor protesta și în ce formă. 

Protestul magistraților a fost anunțat de Cristian Danileț, vineri, pe pagina sa de Facebook. Conform acestui anunț. magistrații de pe raza Curții de Apel Cluj vor ieși îmbrăcați în robe în fața instanțelor, într-un protest tăcut. Postarea judecătorului clujean a generat deja aproape 10.000 de reacții pe rețeaua de socializare.

Protestul magistraților are loc în contextul în care, tot luni, comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache va lua în dezbatere o serie de modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Aceste modificări sunt de natură să submineze munca procurorilor de la DNA și DIICOT, consideră cele două parchete, precum și majoritatea experților independenți. 

Magistrații au mai organizat un protest național în toamna lui 2009, când au suspendat activitatea instanțelor, din cauza unor probleme legate de salarizare și de atacurile politicienilor la adresa Justiției, a mai spus judecătorul clujean. „Sper sa nu se ajungă iar aici”, a încheiat acesta.

 

Postaţi un comentariu