Daniel Morar își ia adio de la premiul GDS

Daniel Morar, judecător clujean al Curții Constituționale și fost șef al DNA.

După ce Grupul pentru Dialog Social (GDS) a decis sa-l premieze pe Augustin Lazăr, Daniel Morar, judecătorul clujean al Curții Constituționale și fost șef al DNA, a decis la rândul său să înapoieze premiul primit de la GDS.

În 2011, Daniel Morar  a fost premiat de GDS drept personalitatea anului. Morar susține că văzând scandalul în care este implicat Augustin Lazăr și intenția GDS de a-i acorda același premiu, el a decis, în semn de protest, să renunțe public la această distincție. Între timp, se pare că și cei de la GDS au decis să nu-i mai acorde premiul lui Augustin Lazăr, decizia venind chiar cu o zi înainte de decernare.

În scrisoarea trimisă celor de la GDS, Daniel Morar se declară modelat de valorile grupului și onorat de premiul primit de el din partea acestei organizații. „Aveam încredere în echilibrul și spiritul critic al opiniilor exprimate în cadrul GDS. Cu alte cuvinte, m-am format citindu-vă pe dvs și pe alți teoreticieni ai ”societății deschise”. Prin urmare, atunci când GDS. mi-a acordat premiul în anul 2011, am apreciat acest gest nu atât ca o recunoaștere a meritelor și a realizărilor mele profesionale, în calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cât, mai ales, ca o acceptare a faptului că sunt format în spiritul valorilor civice pe care organizația dvs le promova“, a afirmat judecătorul clujean.

Și tocmai de aceea, susține Daniel Morar, în contextul dezvăluirilor recente apărute în spațiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada comunismului, „surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul GDS. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv“, conform scrisorii către GDS, unde se mai poate citi și că „ astfel, în opinia mea (Daniel Morar n.r.), premiul dvs încetează să mai recompenseze o persoană care promovează valorile unei societăţi democratice şi ale statului de drept“, a mai spus fostul șef al DNA.

Postaţi un comentariu